Rozhovory o brexitu pokročily, pochvaluje si Londýn. Juncker to vidí jinak

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 2. 2019 20:54
V rozhovorech s Bruselem dochází k pokroku, stále však zbývá spousta práce. Tak ve čtvrtek zhodnotil mluvčí britské premiérky Theresy Mayové stav jednání o brexitu po její další cestě do belgické metropole, z níž nevzešel konkrétní výsledek. Mayová hovořila s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, který naopak prohlásil, že není optimista, pokud jde o odvrácení brexitu bez dohody.
Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker na jednom z dřívějších jednání.
Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker na jednom z dřívějších jednání. | Foto: ČTK

Jednání v Bruselu ve čtvrtek pokračovala za účasti britského ministra pro brexit Stephena Barclaye a generálního prokurátora Geoffreyho Coxe na jedné a hlavního unijního vyjednavače pro brexit Michela Barniera na druhé straně. Po jejím skončení britské ministerstvo pro brexit uvedlo, že se rozhovory nyní soustředí na získání nových záruk o dočasné podobě takzvané irské pojistky.

"Premiérka a předseda Juncker se shodli, že jejich práce se nyní soustředí na záruky ve vztahu k pojistce, které znovu zdůrazní její dočasnou povahu a dají náležitou právní záruku oběma stranám, a také na alternativní ujednání a politickou deklaraci tak, abychom dosáhli vzájemně přijatelné dohody," stojí v britském prohlášení. Podle agentury Reuters v něm ministerstvo naznačilo, že otevření loni uzavřené brexitové dohody zůstává sice nadále variantou, které vláda premiérky Mayové dává přednost, kategoricky na ní ale netrvá.

S unijními činiteli se ve čtvrtek sešel také lídr britské opozice Jeremy Corbyn. Rozhovor s Barnierem označil za "užitečný a informativní", přičemž opět vyzval vládu, aby odmítla možnost, že Británie opustí Evropskou unii bez dohody, uvedla agentura Reuters. Premiérka podle Corbyna umožňuje nejtvrdším stoupencům brexitu ve své straně, aby ji drželi jako rukojmí.

Ve středu Mayová s Junckerem diskutovala o možných "právních zárukách", které by podtrhly dočasný charakter takzvané pojistky pro zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Britský ministr financí Philip Hammond označil tuto diskusi za důležitou a dodal, že je se svými kolegy odhodlán zabránit brexitu bez dohody.

Šéf EK Juncker ale ve čtvrtek při vystoupení před Evropským hospodářským a sociálním výborem (EHSV) zapochyboval, zda bude nakonec obávaný scénář odvrácen. "Jestliže by nastal brexit bez dohody - a já to nemohu vyloučit -, mělo by to strašlivé ekonomické a sociální důsledky, jak v Británii, tak na kontinentě, tudíž mé snahy mají za cíl zabránit nejhoršímu. Ovšem v tomto ohledu nejsem příliš optimistický," řekl.

Ministr Hammond v rozhovoru se zpravodajskou společností BBC uvedl, že o brexitové dohodě by britští poslanci mohli znovu hlasovat příští týden, záležet prý bude na "pokrocích během následujících dní".

Agentura Reuters nicméně citovala nejmenovaný zdroj z britské vlády, podle kterého se Londýnu zřejmě kýžené úpravy podmínek brexitu do příštího týdne nepodaří vyjednat.

Pokud Mayová nedá poslancům do 27. února novou možnost vyjádřit se k "rozvodové" dohodě s EU, pak bude mít Dolní sněmovna příležitost projednat další postup. Opět by tak vstoupil do hry plán labouristické poslankyně Yvette Cooperové s cílem donutit vládu při pokračování patové situace k odkladu brexitu. Řada členů vlády přitom podle médií hrozí premiérce rezignacemi, tak aby mohli tento plán podpořit.

Dosavadní podoba takzvané irské pojistky, která je součástí připravené brexitové dohody, vyvolává u některých britských poslanců obavu, že její využití může Británii připoutat k unijním strukturám i po odchodu země z EU. Takové úvahy patří k hlavním důvodům, proč dohoda o podmínkách brexitu nezískala dosud v britském parlamentu podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy