Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Přehlídka Arabské noci začíná. Uvede filmy s blízkovýchodní tematikou

Kultura

  15:05
Přehlídka Arabské noci uvede ode dneška do neděle v pražském kině Lucerna tři filmy s blízkovýchodní tematikou. Je mezi nimi libanonský film Kafarnaum, který je nominován na Oscara v kategorii zahraniční film. Příběh dvanáctiletého chlapce, který zažaluje své rodiče za to, že mu dali život, je výpovědí o životě nejchudších ve slumech současného Libanonu.

Bojovnice slunce foto: Arabské noci

Snímek, který na loňském ročníku festivalu v Cannes zaujal diváky, kritiku i porotu, je díky své směsi realismu a intenzivních emocí přirovnáván k slavnému Milionáři z chatrče. Jeho autorka, libanonská herečka scenáristka a režisérka Nadine Labakiová si loni za snímek odnesla z festivalu v Cannes Zlatou palmu i cenu poroty v hlavní soutěži.

Francouzské drama Bojovnice slunce je příběhem mladé právničky, kterou osud donutí opustit kancelář a postavit se do první řady bojové linie a snímek Yomeddine je egyptskou komedií o stárnoucím nemocném muži, který se vydává na cestu, aby změnil svůj život. Také tyto dva snímky měly úspěšnou premiéru na festivalu v Cannes 2018. Po přehlídce vstoupí všechny filmy do české distribuce.

„Současný arabský film je nastartovaný lépe než mnohé zasloužilé evropské kinematografie. Dostává se na festivaly kategorie A, produkuje a koprodukuje desítky filmů, má svoje agilní producentská a festivalová centra a navzdory veškeré formální logice a našim stereotypům - má také silné a výrazné ženy. Režisérky, producentky, herečky... A tak se v Arabských nocích soustředíme právě na ně,“ uvedl ředitel společnosti Film Europe Ivan Hronec. Společnost, která nakupuje, koprodukuje, distribuuje a ve vlastních televizích vysílá evropský a festivalový film, se na přehlídku pořádá.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!