Martin Hašek
21. února 2019 • 15:45

V květnu to rozseknu! Jak číst vzkaz Koukalové? Hamza na něj zareagoval

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už žádné spekulace. Biatlonistka Gabriela Koukalová se snaží o comeback a během jara se rozhodne, jestli se ke kariéře opravdu vrátí, nebo ji naopak definitivně ukončí. Bývalá šampionka o svých plánech informovala v rámci svého příspěvku na Facebooku, kterým ocenila vytrvalost hokejisty Jaromíra Jágra. „Ráda bych vše rozsekla do konce května,“ říká na téma vlastního rozhodování.



Neměla vnitřní touhu vyhrávat. Sport se jí odcizil. Návrat si nedovedla představit. Status quo se ale zásadně změnilo. Gabriela Koukalová teď pracuje na vážném pokusu o sportovní comeback.

„Jarda se rozhodl naskočit zpět podle svého aktuálního pocitu. A mé aktuální pocity? Ráda bych vše rozsekla do konce května,“ oznámila Koukalová na Facebooku v rámci svého příspěvku, v němž se vyznala z obdivu k nezdolnosti hokejového barda Jaromíra Jágra , který nastoupil v mistrovském zápase v sedmačtyřiceti letech po víc než roční pauze.

Jsou to jen slova, bývalá sněhová královno?

Podle informací deníku Sport se Koukalová opravdu snaží o návrat. Už koncem listopadu vyvěsila na Facebook fotku, jak dře v posilovně. V prosinci na vyhlášení Sportovce roku už mluvila o pokusu začít s intenzivním tréninkem. Na svůj profil umisťuje záběry z fitnesscentra nebo z vyjížďky na běžkách, u nichž přibývají komentáře fanoušků.

„Pořád jenom čekám, kdy se uskuteční velkolepý návrat.“

„Vážená paní Koukalová, prosím, vraťte se do biatlonu.“

„Vrať se nám, Gábino, ať máme zase z biatlonu radost!“

Vyjádření Gabriely Koukalové na FacebookuFoto Facebook

Právě v těchto týdnech se o všem rozhoduje. Koukalové poslední vyjádření na Facebooku nebylo náhodným výstřelem. Na květen se chystá velká tisková konference, která jasně určí další směr. Jednou možností je ostrý návrat ke kariéře. Tou druhou je definitivní konec.

Pokud se Koukalová rozhodne vrátit se k vrcholovému sportu, bude si muset znovu najít svoje místo v českém reprezentačním týmu, jehož atmosféru nepochybně ovlivnila kontroverzní sdělení z její autobiografické knihy.

Varianta, že by si Koukalová sestavila vlastní podpůrný tým a fungovala v reprezentaci jako samostatná jednotka, se nejeví jako příliš reálná. Pokud by se Koukalová podřídila stejným podmínkám jako ostatní členové týmu, prostor k jejímu návratu existuje.

„Já mám Gabču rád, ale nebudu přiživovat mediální spekulace. Moje stanovisko je furt stejné. Nikdo Gábině určitě nebude bránit, pro český biatlon udělala hodně. Pokud se bude chtít vrátit a všechny věci se vyřeší, rádi ji přijmeme,“ uvedl prezident svazu Jiří Hamza. „My jsme jí jako svaz nikdy dveře nezabouchli, nevidím důvod, proč bychom měli měnit stanovisko.“

Gabriela Soukalová dorazila na vyhlášení ankety Sportovec roku s neslyšícím tenistou Jaroslavem Šmédkem
Gabriela Soukalová dorazila na vyhlášení ankety Sportovec roku s neslyšícím tenistou Jaroslavem Šmédkem

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR: Návrat k biatlonu? Dřu jako blázen, říká Koukalová
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Jak Koukalová končila s biatlonem
14. ledna 2018
„Můj olympijský sen se rozplynul. Bohužel jsem nebyla kvůli své zdravotní situaci schopná se kvalitně připravit do takové míry, abych mohla naši zem reprezentovat. Nejsem těhotná. Už jsem slyšela hodně verzí a variant, ale jediný důvod je moje zdraví, a to je všechno.“ Smutná zpráva ukončila emociálně vypjaté období, kterým Koukalová prošla od svého zlatého závodu na MS 2017 a následným dlouhodobým potížím s lýtky, které jí nakonec nedovolily odcestovat na olympiádu do Pchjongčchangu.
7. dubna 2018
„Příští sezonu vynechávám. Necítím se na závodění fyzicky ani psychicky, nemám vnitřní touhu vyhrávat. Chci teďka chvíli dělat i jiné věci. Neříkám, že končím celou kariéru, třeba mi závodění bude chybět, ale teď si nedokážu představit návrat.“ Krátký klid po olympijské zimě Koukalová rozčísla prohlášením, které její kariéru uvrhlo do limbu. Stalo se tak na začátku nového olympijského cyklu, v té chvíli bylo velmi nečitelné, jestli je naděje na případný návrat.
10. září 2018
„Biatlon jako sport mi bohužel zatím vůbec nechybí. Naopak si užívám tu jinakost mého života, která se teď odehrává. Od dvou let jsem byla ve sportovním zápřahu a přesytila jsem se. Nevím, jak se budu cítit za půl roku, ale už mám jiné myšlenky na budoucnost a jiné priority. Nechci ale říkat, že končím.“ Čas utíká, ale Koukalová svůj názor výrazně nemění. Je zjevné, že je ve své roli spokojená, ale stále si nechává prostor pro jinou variantu.
28. listopadu 2018
„Vím, že musím pozvolna, ale rozhodně si chci dát pár týdnů „do těla”. Hlava by chtěla, ale nohy možná nebudou fungovat. Tak uvidíme. Držte mi palce.“ Jasný obrat. Koukalová na Facebooku ukázala fotky ze svého kondičního tréninku. Ani slovo o přesycení sportem a jiných prioritách, naopak první náznak, že usiluje o comeback.
8. prosince 2018
„Poslední dva týdny se snažím zase intenzivně naskočit do tréninku, takže na sobě pracuju a dřu jako blázen. A chci vidět, jestli moje tělo… Kde má vlastně svoje limity. A jestli jsem na tom po zdravotní stránce lépe. Zatím mě to těší, protože mám pocit, že se velmi rychle zlepšuju a dává mi to hodně energie, síly a jsem moc ráda, že můžu zase zažívat svůj režim, který pro mě kdysi byl denním chlebem.“ V rozhovoru pro iSport TV Koukalová prozradila, že už je na dalším stupni. Už nejde jen o zkoušku, ale o tvrdou práci. Slova o tom, že ji trénink zase těší, mluví sama za sebe.
22. prosince 2018
„Vrátit se k biatlonu? Je fakt, že spousta lidí mi říká, že by to byl docela dobrej nápad, ale já osobně o tom nejsem přesvědčená. Ale říkám si, že člověk by nikdy neměl říkat nikdy. Teď do toho celkem šlapu. Dostat se zpátky není taková legrace, jak jsem si myslela.“ Když se řekne ´nikdy neříkej nikdy´, nikdy to není tak, že by to vůbec nic neznamenalo. Těsně před Vánoci se Koukalová objevila na vyhlášení Sportovce roku a potvrdila, že usiluje o comeback. 
19. února 2019
„Jarda se rozhodl naskočit zpět podle svého aktuálního pocitu. A mé aktuální pocity? Ráda bych vše rozsekla do konce května.“ Uprostřed příspěvku na počest velkého Jaromíra Jágra se skrývá zrnko biatlonové reality. Mise návratu jede naplno. Na květen se chystá tisková konference, po níž bude jasno. Buď konec, nebo návrat do stopy s malorážkou na zádech.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud