Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Radují se Švédové. Česká smíšená štafeta na nejlepší nestačila

Za první desítkou zůstala na ME česká smíšená štafeta. Čtveřice ve složení Jessica Jislová, Anna Tkadlecová, Milan Žemlička a Adam Václavík musela v běloruském Raubiči osmkrát dobíjet a mezi nejlepší se nevešla. Zlato získali Švédové, o čemž rozhodl suverénním výkonem na posledním úseku Sebastian Samuelsson. Stříbrní jsou Němci, bronz zbyl na dlouho vedoucí domácí kvarteto.

SP v biatlonu v Soldier Hollow
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Český tým se v první polovině smíšené štafety držel na hraně první desítky, aby z ní na třetím úseku, který absolvoval Milan Žemlička, spadl na jedenáctou pozici. Se ztrátou na desáté Francouze už neudělal nic ani Adam Václavík a české barvy se tak mezi deset nejlepších štafet nevešly. Václavík finišoval na jedenácté příčce se ztrátou téměř čtyř minut.

V závěru se rozhodovalo o vítězích. Na zlato měly zálusk domácí štafeta Běloruska, která vedla po většinu závodu, a švédská čtveřice. Nakonec vše vyřešil střelecký souboj Sergeje Bočarnikova se Sebastianem Samuelssonem. Zatímco Bělorus chyboval dvakrát, Švéd se nemýlil a jel si pro zlato. Na domácí nakonec zbyl až bronz, neboť se před ně dostali i Němci.

Je nám líto, video expirovalo.
Na ME slavili biatlonisté Ruska a Švédska

Jak závod probíhal?

Český tým vyslal na úvodní úsek Jessicu Jislovou. Ta si v poslední době prošla vleklým onemocněním a musela vynechat mj. i domácí závody v Novém Městě. Evropský šampionát je pro ni ostrým návratem k závodění – testem, zda je schopna konkurovat širší špičce. V Raubiči to zcela nepotvrdila, po dvou dobíjeních předávala Anně Tkadlecové z desáté pozice.

Vedly Bělorusky, které chtěly na domácí půdě nadchnout své fanoušky. Dařilo se: Hanna Solová vystřihla na druhém úseku dvě skvělé střelby a navíc se jí vedlo i na trati. Mladá Běloruska tak přivezla domácí štafetu do poloviny závodu na prvním místě. Tkadlecová tolik nezářila, ale situaci ustála. Dobíjela dvakrát a předávala na jedenácté příčce.

Do akce šel Milan Žemlička, který měl tu nevýhodu, že na trati kolem sebe široko daleko nikoho neměl. Byl to osamělý boj mladého českého závodníka, jenž si nepomohl ani dvěma dobíjeními vleže. Na Žemličkově úseku česká štafeta o jednu příčku spadla a bylo na Adamu Václavíkovi, aby se ji ještě pokusil navrátit do elitní desítky.

Jenže desátí Francouzi byli až příliš daleko a Čechům nedali šanci. Václavík tak osamocen dovezl český tým na 11. pozici. Zatímco ještě kroužil na trati, rozhodl závod ve švédský prospěch Sebastian Samuelsson, který se na rozdíl od svého běloruského soka Sergeje Bočarnikova nemýlil na závěrečné položce. Před Bělorusy se v závěru navíc dostali i Němci.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Raubiči (Bělorusko):

Smíšená štafeta: 1. Švédsko (Nilssonová, Brorssonová, Ponsiluoma, Samuelsson) 1:05:16,0 (0+8), 2. Německo -17,7 (0+6), 3. Bělorusko -29,8 (0+6), ...11. ČR (Jislová, Tkadlecová, Žemlička, Václavík) -3:41,5 (0+8). 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články