Akcelerátor prestižní americké univerzity MIT hledá ve střední Evropě technologické startupy. Šanci mají i ty z Česka

Michal PtáčekMichal Ptáček

mit

Americká univerzita MIT patří bezpochyby k nejprestižnějším vzdělávacím institucím na světě a už desítky let se z ní rekrutují úspěšné osobnosti světové byznysové scény. Diplomat Kofi Annan, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, herec Dolph Lundgren, bývalý šéf americké centrální banky Ben Bernanke nebo zakladatel Khan Academy Salman Khan. Ti všichni a mnozí další na vyhlášeném Massachusettském technologickém institutu studovali a své nabité znalosti následně uplatnili v reálném životě.

MIT má nicméně stále větší vliv i ve startupovém a technologickém světě. Univerzita je totiž známa pro svůj důraz na technické vzdělání a podporu podnikatelské ducha, a tak není divu, že absolventy univerzity, mezi které patří například i zakladatel Dropboxu Drew Houston, často vídáme na obálkách špičkových technologických magazínů.

Nové talenty a budoucí hvězdy nicméně nějaký čas univerzita hledá i ve střední Evropě. A to prostřednictvím svého startupového akcelerátoru MIT Enterprise Forum CEE, jehož cílem je najít a podpořit inovativní vědecko-technologické startupy. V rámci ještě většího rozšíření do střední a východní Evropy letos mají nově šanci i projekty z České republiky a Slovenska, mezi kterými budou zástupci MIT Enterprise Forum vůbec poprvé vybírat.

mit2

Jedna z budov MIT v americkém Cambridge

„Státy střední a východní Evropy představují v současnosti jeden z nejžhavějších regionů z hlediska rozvoje technologických startupů a vývoje inovativních řešení pro různá průmyslová odvětví. Rozvoj startupového ekosystému zde s ohledem na historické podmínky a velké sociálně ekonomické rozvrstvení začal později než v jiných částech světa. Tyto země však velmi rychle dohánějí své zpoždění a zároveň můžeme sledovat dynamický rozvoj jedinečných projektů s obrovským potenciálem ke komercionalizaci na národních a mezinárodních trzích,“ říká Antoinette Matthewsová, ředitelka MIT Enterprise Forum.

twisto-apple-pay2

Přečtěte si takéDo Česka dorazilo Apple Pay. Platbu iPhonem podporuje celkem šest českých bank a další dvě firmyDo Česka dorazilo Apple Pay. Platbu iPhonem podporuje celkem šest českých bank a další dvě firmy

Vybrané projekty z oborů zdravotnictví, průmyslu 4.0, energie a chytrých budov nebo fintechu a insurtechu se zúčastní tříměsíčního akceleračního programu postaveném na modelu 24 kroků disciplinovaného podnikání. Ten vytvořil profesor Massachusetského technologického institutu William Kenneth Aule. K dispozici zároveň bude přístup ke globálním kontaktům, specializovaným právníkům, patentovým zástupcům a investorů, jejichž cílem bude posunout startupy na mezinárodní americký trh.

Týmy, které se mohou do programu přihlásit do 3. března, zároveň na další rozvoj obdrží grant až do výše 50 tisíc eur (téměř 1,3 milionu korun) a kdo ví, třeba se jednomu z nich podaří časem navázat na úspěch svých předchůdců. Organizátoři akcelerátoru aktuálně se zájmem sledují zejména startupový ekosystém v České republice, který se velmi dynamicky rozvíjí, ale nikde není řečeno, že to již brzy nemůže být klidně ten český.

mit1

„Už delší dobu s obrovským zájmem sledujeme startupový ekosystém v Estonsku. Je to země, ve které se velmi dynamicky rozvíjí řada mladých technologických firem, jejichž řešení se mohou stát zajímavým produktem pro velké firmy z Polska, západní Evropy a Spojených států amerických. Naším cílem je mimo jiné pomoci jim k tomu, aby navázaly efektivní spolupráci,“ říká Łukasz Owczarek, jeden organizátorů programu MIT Enterprise Forum CEE.