Aleš Rozehnal: Huawei je bezpečnostním rizikem zejména proto, že ohrožuje západní dominanci

Napsal/a Aleš Rozehnal 22. února 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

KOMENTÁŘ. Klíčové technologie západního světa by měly zavádět společnosti, které vyznávají západní hodnoty. V opačném případě se západní svět stane závislým na světě, o kterém toho sám moc neví, jak se ukazuje nyní na kauze Huawei. 

Pro pořádek stručné zopakování: Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před výrobky společností Huawei a ZTE, neboť představují bezpečnostní hrozbu.

Čínská společnost Huawei je připravena se kvůli varování bránit u soudů i přes mezinárodní arbitráže. V dopise, který úřadu zástupci společnosti poslali, žádali zrušení nebo úpravu varování před jejími technologiemi.

Varování českého úřadu není osamocené. V posledních měsících se mnoho států rozhoduje, které společnosti přizve k budování nových 5G sítí. Francie, Japonsko, Jižní Korea, Austrálie a Nový Zéland již společnost Huawei z této možnosti jednoznačně vyloučily.

Prohlášení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost bude mít zřejmě stejnou souvislost. Data budou totiž v blízké budoucnosti znamenat něco jako zlato nebo ropa v minulých desetiletích. Právě o data se povede ta nejtvrdší soutěž.

Šampion čínských komunistů

Společnost Huawei založil Žen Čeng-fej, který začal svoji kariéru v čínské armádě, kde údajně působil jako ředitel Univerzity informačního inženýrství Lidové osvobozenecké armády, která vzdělává vojenské technické specialisty v oblasti kybernetických útoků a obrany. Předsedkyně představenstva Huawei Sun Yafang pracovala pro Ministerstvo státní bezpečnosti, což je jedna z hlavních čínských zpravodajských agentur.

Společnost Huawei je úspěšná částečně díky přízni čínské vlády, která jí poskytuje levné úvěry a ručí za její dluhy. Čínská Lidová osvobozenecká armáda je také zřejmě největším zákazníkem Huawei.


MAPA ČESKÉ JUSTICE od HlídacíPes.org

ZEMAN útočí na nezávislost soudů. Je justice připravená na podobné ataky?


Komunistická strana Číny má možnost zřizovat i v soukromých korporacích komise a dosazovat své lidi do orgánů společností. Soukromé čínské společnosti jsou navíc povinny spolupracovat s čínskými zpravodajskými službami.

Ačkoli Huawei popírá vlastnické vazby na čínské vládní kruhy či armádu, odmítá zveřejnit jména svých deseti největších akcionářů. Huawei je bezesporu šampionem vybraným čínskou komunistickou stranou, který má předělat globální telekomunikační síť zaváděním nových technologií a mezinárodních standardů, a získáváním daleko většího podílu na zisku, než plyne z pouhého montování výrobků pro Apple.

Na druhou stranu je skutečností, že žádný případ špionáže ze strany Huawei nebyl oficiálně prokázán. (I když přinejmenším indicie jsou: firma obratem propustila zaměstnance, který byl v Polsku zadržen kvůli podezření ze špionáže; budova Africké unie, jejíž stavbu financovala v Etiopii Čína, byla plná technologií Huawei, které pravidelně odesílaly data do Číny).

Pokud o špionáži mají informace zpravodajské služby států, které spolupráci s Huawei na výstavbě 5G sítí vyloučily, jde o informace neveřejné. Stejně tak zřejmě nemá žádné překvapivé informace ani český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Chránit západní bezpečnost

Produkty Huawei jsou technologicky na špičkové úrovni a s jejich cenovou úrovní nemohou z výše uvedených důvodů se západními společnostmi soutěžit. Pokud bude Huawei z účasti na 5G sítích vyloučena, budou tyto sítě určitě dražší. Společnost sama nezanikne a bude růst v rámci Číny, protože čínský telekomunikační trh je velký a rychle expanduje.

Co by se tedy stalo, pokud by se firma výstavby 5G sítí západních zemí účastnila? Huawei by brzo zlikvidovala všechny ostatní korporace z oboru a zřejmě by jinou alternativu neměly ani USA.

Byl by to podstatný příspěvek k přeformátování světového řádu, kterému dosud dominují Spojené státy americké. Čína tento světový řád považuje za nepřátelský už jen proto, že zpochybňuje její nároky na Tibet, Tchaj-wan nebo Jihočínské moře. Sankce proti Huawei chápe jako novodobé Opiové války, které proběhly v 19. století.

Cílem vyloučení Huawei ze soutěže by nemělo být poškodit tuto společnost, ale snaha chránit západní bezpečnost a ekonomiky západních států.


Tento text vznikl díky podpoře Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)