Hlavní navigace

Přichází Xiaomi Mi9, Google začal nabízet doménu .dev, Huawei dotahuje Apple a Samsung

22. 2. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Supermicro chce dělat herní základní desky. Blíží se Visual Studio 2019. WD otevírá procesor na RISC-V. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Gartner přinesl statistiky prodejů chytrých telefonů v roce 2018. První pozici si stále drží Samsung, který ovšem spadl z necelých 21 na 19 procent. Druhý je s 13,4 procenta Apple, který rovněž mírně ztratil. Gartner naopak rok 2018 označuje jako „rok Huawei“ – čínská firma vyrostla z 9,8 na 13 procent a je třetí. Také další dvě značky jsou z Číny – Xiaomi vyrostlo o dvě procenta na 7,9 procenta a Oppo je těsně páté. Trh jako takový zpomalil a připsal si růst pouze 1,2 procenta.

Samsung představil nové telefony a vedle toho s novinkami přichází také Xiaomi. Model Xiaomi Mi9 má Snapdragon 855, 6 nebo 8 GB RAM a základních 128 GB flash paměti. Displej o úhlopříčce 6,39" je Super AMOLED s rozlišením FHD+. Tři fotoaparáty mají 48 Mpx, 12 Mpx a 16 Mpx. Přichází také verze Xiaomi Mi9 SE, která má 6" AMOLED displej, Snapdragon 712, 6 GB RAM a 64 nebo 128 GB velké úložiště.

Google začal veřejně nabízet doménu .dev. Do 28. února jde o Early Access Program s vyšší cenovou politikou. Vybraní registrátoři pak domény začnou nabízet v běžném režimu.

Globální prodeje smartphonů v roce 2018
Autor: Gartner

Globální prodeje smartphonů v roce 2018

Supermicro chce zřejmě více zatlačit i do byznysu pro koncové zákazníky. Web KitGuru přinesl rozhovor s jedním ze zástupců společnosti, který popisuje, že Supermicro nabídne základní desky určené pro hráče. Mluví třeba o DDR5 a čtvrté generaci PCI Express.

Microsoft druhého dubna vypustí finální verzi Visual Studio 2019. Chystá k tomu velkou akci. Nabídne třeba sdílení psaného kódu, IntelliCode asistenci, lepší podporu Pythonu, výkonnostní vylepšení a další.

Společnost Didi, která je čínskou verzí západního Uberu (a čínské operace Uberu koupila), propustí dva tisíce zaměstnanců, tedy asi 15 procent pracovní síly. Propouštění se mají dotknout oblastí, které pro Didi nejsou klíčové a nevydělávají tolik peněz. Naopak se mají přijmout další zaměstnanci, kteří se mimo jiné mají soustředit na globální expanzi. Didi ovládá asi 80 procent trhu v Číně.

Americký Lyft se zase chystá na burzuPodle Reuters by měl už příští měsíc vstoupit na NASDAQ. Prozatím není jasné, na jaké peníze si chce firma sáhnout. Lyft byl naposledy oceněn na 15 miliard dolarů, přičemž Uber má hodnotu kolem 100 miliard dolarů. Lyft celkově na investicích posbíral 5,1 miliardy dolarů. Uber mezitím stále pálí peníze – ve čtvrtém kvartálu vykázal ztrátu 768 milionů dolarů.

Western Digital zveřejňuje návrh procesoru SweRV, který je postavený na otevřené architektuře RISC-V. Využívá se licence Apache 2.0. WD patří mezi největší podporovatele RISC-V a tuto architekturu chce využívat v řadičích a dalších zařízeních. I proto firma ostatně investovala do brněnské firmy Codasip, která s RISC-V rovněž pracuje.

Amazon Web Services spouští pět nových instancí pro bare metal. Využívat lze až 768 GB paměti, 4 GHz, bandwidth 25 Gb/s a disky s NVMe.

5G modem Qualcomm Snapdragon X50
Autor: Qualcomm

5G modem Qualcomm Snapdragon X50

Qualcomm představil nový 5G modem Snapdragon X50. Využívá spektrum mmWave a sub-6 GHz a rychlost downloadu dosáhne až na 5 Gb/s. ARM zase ukázal nové produkty ve své kategorii Neoverse – N1 a E1. Jeho platforma pro IoT a edge má zřejmě poměrně velké ambice.

Apple za asi 30 milionů dolarů kupuje startup PullString. Ten nejdříve vyvíjel hlasová rozhraní pro chytré hračky, později se ale se svými AI technologiemi rozrostl k chytrým asistentům a spol. Apple toho zřejmě bude chtít využít u Siri či HomePodu.

Tipy C

Google získal firmu Alooma, která se soustředí na cloudovou migraci dat. Tyto nástroje budou integrovány do Google Cloud Platform. Google také spustil beta verzi Cloud Services Platform. Jde o platformu pro tvorbu a správu služeb v cloudovém i on-premise řešení a součást strategie, kdy Google chce také nabízet hybridní řešení.

Palo Alto Networks za 560 milionů dolarů kupuje podnik Demisto. Ten vyvíjí nástroje pro automatizaci a orchestraci a Palo Alto provede integraci do Application Frameworku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).