Nově chce do budoucnosti nezastavěných pozemků u nádraží Dejvice zasáhnout i radnice Prahy 6. V programovém prohlášení na další čtyři roky současná koalice nastínila, že by z prostoru nad nádražím Dejvice chtěli mít „čtvrť 21. století, tedy s využitím nejpokrokovější dostupné technologie,“ jak stojí v textu.

Podle místostarosty Prahy 6 Jakuba Stárka (ODS) plánuje městská část ve spolupráci s magistrátem hlavního města stanovit parametry, jaké by měla budoucí zástavba mít. „Jedná se o rozsáhlý pozemek a naším zájmem je, aby tu vznikla nejmodernější čtvrť. Chceme zde aplikovat prvky smart city, jako jsou zelené střechy a stěny, nebo spojení s moderními technologiemi,“ prozradil místostarosta.

Plocha, na níž by mohla vyrůst nejmodernější zástavba v Praze 6:

Plocha, na níž by mohla vzniknout čtvrť Dejvice 21. století.
Autor: Jakub Stárek

Rozporuplná smlouva

Podle Stárka je slovo městské části důležité. V rámci schvalovacího stavebního procesu má totiž prostor prosadit své požadavky. Do karet hraje Praze 6 i fakt, že magistrát hlavního města vlastní další pozemky kolem kontroverzních parcel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Státní podnik podepsal 14. února 2018 s developerem Amádeus Real smlouvu o budoucí koupi pozemků u nádraží Dejvice za 250 milionů korun. Teď však chce SŽDC od obchodu odstoupit.

„Domníváme se, že z právního hlediska byla smlouva o smlouvě budoucí mezi SŽDC a společností AMÁDEUS REAL uzavřena v rozporu se zákonem,“ řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. Developer to ale popírá. „Smlouva je platná. O pozemky máme stále zájem,“ informoval mediální zástupce Amádeus Real Karel Samec.

Národní galerie

S kartami zamíchal premiér Andrej Babiš (ANO), který řediteli Národní galerie Jiřímu Fajtovi přislíbil, že tu vznikne další budova Národní galerie. „Jsou tu podmínky, které jinde v Praze nenajdeme. Kromě napojení na metro, tramvaje, autobusy i vlaky by tady v suterénu mohlo být 1500 parkovacích míst. Samozřejmě bychom museli vyřešit pozemky. Ale pokud všechno půjde podle mé vize, tak za 10 let by tady galerie mohla stát,“ napsal v listopadu Babiš na svůj facebook. Od té doby se ale o budoucím objektu Národní galerie nejednalo.

Fotogalerie
16 fotografií