Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

NHL: Hertl byl hvězdou večera se dvěma brankami, skóroval i Faksa

Sport

  7:52aktualizováno  9:09
NEW YORK - Útočník Tomáš Hertl přispěl v NHL dvěma brankami k vítězství hokejistů San Jose 4:0 v Pittsburghu a stal se největší hvězdou zápasu. Skóroval také Radek Faksa, který se na triumfu Dallasu 5:2 nad St. Louis podílel i nahrávkou. Blues prohráli po jedenácti zápasech. Brankář Petr Mrázek pomohl Carolině 27 zákroky k výhře na ledě Floridy 4:3.

Útočník Tomáš Hertl (48) zajistil svému týmu dvě branky. foto: ČTK

NHL: Frolík pomohl k výhře Calgary. Nahrávku zaznamenal i Hronek

Útočník Tampy Bay Nikita Kučerov jako první v sezoně pokořil hranici sta bodů, na kterou mu stačilo 62 utkání. Méně zápasů (61) naposledy potřeboval Mario Lemieux v ročníku 1996/1997. Gólem a proměněným nájezdem pomohl Kučerov Lightning k osmé výhře po sobě. Floridský celek zdolal Buffalo 2:1 po samostatných nájezdech. V rozstřelu se v dresu Sabres neprosadil Vladimír Sobotka.

Kučerov je prvním hráčem Tampy, který dva roky po sobě překonal stobodovou metu. V minulé sezoně na ni dosáhl v 79. utkání. „Byl to výjimečný moment,“ řekl o své 30. trefě v ročníku. V čele tabulky produktivity náskok osmi bodů na Patricka Kanea z Chicaga. „Je to pozoruhodný hráč, prožívá užasnou sezonu,“ uvedl kouč Tampy Jon Cooper.

Pětadvacetiletý Hertl dal oba góly v první třetině a v obou případech v přesilových hrách. Skóre zápasu otevřel už po 57 vteřinách, kdy za brankáře Caseyho DeSmithe dorazil z úhlu střelu Brenta Burnse. Tato trefa se ukázala jako vítězná.

V 11. minutě zvýšili Sharks zásluhou Evandera Kanea v oslabení na 2:0 a o další tři minuty později opět zaúřadoval Hertl. Slávistický odchovanec po pěkné souhře s Kevinem Labancem a Joem Pavelským zakončil do odkryté branky. Výhru kalifornského týmu zpečetil v početní výhodě obránce Burns, který si připsal i dvě přihrávky. Gólman Martin Jones pochytal všech 26 střel Pittsburghu.

„Penguins jsou těžký protivník. Mám radost, že jsme zvítězili. Načali jsme sérii (čtyř) venkovních zápasů a byl to pro nás velmi důležitý duel,“ prohlásil Hertl, jenž se střelecky i bodově zapsal do statistik po třech utkáních. Celkově v 56 duelech posbíral 55 bodů (28+27) a ve všech kategoriích posouvá svá osobní maxima.

Faksova desátá trefa v ročníku

V Dallasu se vše podstatné odehrálo v prostřední části, v níž si domácí Stars po bezbrankovém úvodním dějství vypracovali vedení 4:2. Nejprve Faksa ve 24. minutě ve vlastním obranném pásmu rozjel první gólovou akci večera, na jejímž konci vstřelil kapitán Jamie Benn první ze dvou branek.

Ve 29. minutě se Faksa dočkal desáté trefy v ročníku. Střela beka Esy Lindella se odrazila k opavskému rodákovi, jenž bekhendem z otočky zamířil po zemi přesně na vzdálenější tyč. Pro Faksu, který skóroval i bodoval po šesti zápasech, šlo o 100. bod v NHL. Vzápětí přidal Alexandr Radulov další gól, který byl nakonec vítězný. St. Louis dvakrát snížilo na rozdíl dvou branek, ale texaské mužstvo větší drama nepřipustilo.

NHL: Sobotka dal gól po čtvrt roce, Buffalo přesto prohrálo. Další tři Češi asistovali

Carolině vyšel čtvrtý z posledních pěti soubojů a drží druhou divokou kartu zaručující účast v play off. Proti Floridě vedli Hurricanes v 25. minutě 2:0, jenže domácí v rozmezí 27. až 32. minuty stav otočili. Také hosté předvedli zvrat a ve třetí části dvěma brankami v přesilovkách přiklonili výhru na svoji stranu. Třemi body (2+1) ji podpořil kapitán Justin Williams. Mrázek, kterého z hlediště podporoval otec Karel, uspěl ve druhém startu za sebou.

Nejlepší střelec soutěže Alexandr Ovečkin se 43. trefou v sezoně a celkově 650. v kariéře podílel na výhře Washingtonu 3:2 v Torontu. Více branek než lídr Capitals nasázelo v dějinách NHL jen třináct hráčů. Maple Leafs prohráli potřetí v řadě.

Útočník Brendan Gallagher dal premiérový hattrick v kariéře, kterým dotáhl Montreal k vítězství 5:1 nad Philadelphií, jež se musela obejít bez suspendovaného Radka Gudase. Český obránce byl za úder hokejkou do Kučerovovy hlavy potrestán na dva zápasy a přijde i o sobotní pensylvánské derby s Pittsburghem pod širým nebem. Útočník Flyers Jakub Voráček nebodoval.

Autor: