Jak šikovní poslanci podojili erár. Královnou je dáma ze STAN, která dojíždí pár kilometrů, ale bere si statisíce „na přechodné bydlení“

22.02.2019 8:06

Finty na to, jak je možné vyždímat sněmovní peníze pro stranickou kasu i pro sebe, ve svém pátečním vydání zveřejnila Mladá Fronta Dnes. Získala totiž přehled, jak a které náhrady ke svým platům čerpali v loňském roce poslanci. A ukazuje prý, že pronájem regionálních poslaneckých kanceláří v sídlech politických stran funguje dodnes.

Jak šikovní poslanci podojili erár. Královnou je dáma ze STAN, která dojíždí pár kilometrů, ale bere si statisíce „na přechodné bydlení“
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Přehled čerpaných náhrad za rok 2018, jenž získal deník od Poslanecké sněmovny dokazuje, že z osmi poslanců, kteří na pronájem kanceláře čerpají nejvíc, to tak dělá šest z nich. Kancelář mají v objektu, který vlastní nebo si pronajímá jejich partaj. Tento státní příspěvek na kancelář tak putuje do stranické pokladny a vyšplhat se může až do výše 386 400 korun ročně.

Podle vyjádření některých zákonodárců na tom však není nic špatného. Marek Benda (ODS), který patří k osmi poslancům, kteří čerpají nejvyšší náhrady na kancelář, je toho názoru, že sídlo strany nemá být uzavřený sekretariát. „Má to být prostor, kde se setkávají politici i voliči, proto mi umístění poslanecké kanceláře do stejné budovy přijde logické,“ míní.

Dominik Feri to označuje jako přímo praktickou nutnost. „Má kancelář v Poslanecké sněmovně je malá, sdílená a vejdeme se do ní stěží s kolegyní Adamovou, natož s asistenty, stážisty či při pracovním jednání,“ říká. „Náhrady nerozlišují pronajímatele, cena obvyklá je, ať je makový, nebo tvarohový,“ dodává Kateřina Valachová (ČSSD), jenž na kancelář v loňském roce čerpala 363 tisíc.

To ale není vše, další triky v čerpání peněz z Poslanecké sněmovny dobře znají někteří poslanci ze středních Čech. I když bydlí v běžně každodenních dojezdových vzdálenostech, přesto si v metropoli našli přechodné bydlení a nechali si ho proplatit – měsíčně 20 500 korun, tedy 246 tisíc korun ročně.

O tuto částku si řekli čtyři středočeští poslanci – Stanislav Grospič (KSČM), Miloslava Vostrá (KSČM), František Kopřiva (Piráti) a Věra Kovářová (STAN), která bydlí v Chýni, přímo na hranici Prahy. Uvádějí, že se nejedná o nic, co by bylo v rozporu s právními předpisy. Či nedokonalou hromadnou dopravu. Poslanci rovněž mají nárok na příspěvek na telefonování a internet. Zde roční limit ve výši 60 tisíc korun vyčerpal Pavel Blažek (ODS).

Dále si poslanci mohou nárokovat peníze na reprezentaci, analýzy či průzkumy nebo na dopravu. Na ní se náhrady počítají podle vzdálenosti od trvalého bydliště. Poslanec, který bydlí dál než 250 km od Poslanecké sněmovny, si může přijít až na 42 tisíc korun. Roční limit ve výši 560 400 korun vyčerpala většina dojíždějících poslanců převážně z Moravskoslezského nebo Zlínského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…