Česká spořitelna spouští okamžité platby. Peníze dorazí během pár vteřin zatím pouze do Air Bank

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ceska-sporitelna3

Foto: Česká spořitelna

Pobočka České spořitelny

0Zobrazit komentáře

Bankovním trhem sice v tomto týdnu nic nezahýbalo tak jako spuštění očekávané platební služby Apple Pay, díky které mohou lidé platit místo fyzické karty například iPhonem, ale Česká spořitelna si pro své zákazníky připravila také další příjemnou novinku. Dnes, v pátek 22. února, podle plánu spouští pro všechny své klienty okamžité platby. Peníze do jiné tuzemské banky díky nim dorazí kdykoli během dne i noci za pár vteřin.

Největší tuzemská banka poprvé spustila okamžité platby už koncem minulého roku, ale šlo o testovací režim, který se nyní otevírá pro všechny. Od 22. února umožňuje Česká spořitelna využívat okamžité platby všem klientům za stejnou cenu jako standardní platby, tedy buď zcela zdarma (například se službou Moje zdravé finance, Erste Premier či Účet pro studenty) nebo za 7 korun dle typu účtu klienta.

Pro klienty České spořitelny to znamená, že budou odchozí platby do jiných bank zaúčtovány v řádu sekund. Má to však jeden háček. Na okamžité platby musí být připraveny obě banky, tedy i ta přijímající, a vedle České spořitelny to je prozatím jen Air Bank, která okamžité platby spustila v únoru. Aktuálně tedy bude zrealizována v rámci sekund každá platba, kterou klienti České spořitelny zašlou právě na účet v Air Bank.

air-bank-bankovnictvi

Okamžité platby zatím podporuje Air Bank a Česká spořitelna

„Ve finální testovací fázi mohou naši klienti zasílat okamžité platby v pracovních dnech, v průběhu března pak umožníme zasílání okamžitých plateb také v průběhu víkendu,“ prozradil pro CzechCrunch tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý s tím, že maximální možná výše okamžité platby je 100 tisíc korun. V průběhu letošního roku by se pak měly k České spořitelně a Air Bank přidat i další banky a okamžité platby se tak snad již brzy stanou standardem.

Na okamžité platby se chystají i další banky

Od většiny tuzemských bank jsme dostali na dotaz, zda se chystají k okamžitým platbám připojit, pozitivní reakci. Službu již interně testuje Moneta, která by s ní chtěla přijít v polovině letošního roku. „Uvažujeme o tom, že službu nabídneme zdarma k některým běžným účtům. Standardní tuzemské úhrady budeme nabízet i nadále a očekáváme, že tímto způsobem bude prováděna většina plateb. Okamžité úhrady se týkají jen vybrané části plateb,“ doplňuje Jakub Kos, senior manažera Monety pro platební styk.

alza-apple-pay-iphone

Přečtěte si takéS Apple Pay bude možné platit i na internetu. Integraci již chystá Alza nebo T-MobileS Apple Pay bude možné platit i na internetu. Integraci již chystá Alza nebo T-Mobile

Konkrétní plány pro spuštění okamžitých plateb v letošním roce má také Komerční banka. „Plánujeme pilotní provoz okamžitých plateb s vybranou skupinou klientů na přelomu 2. a 3. čtvrtletí 2019. Rádi bychom tento produkt nabídli všem našim klientům do konce 3. čtvrtletí 2019,“ prozradil mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. Letos na podzim se podle své mluvčí Petry Kopecké přidá také Raiffeisenbank a v průběhu roku to plánuje i Equa bank a ČSOB.

Se zavedením okamžitých plateb, díky kterým se značně zrychlí mezibankovní platební styk, počítají také v mBank, UniCredit Bank a Fio, ale zatím nemají konkrétní termín. Vůbec nejrychleji, hned po České spořitelně a Air Bank, tak zřejmě okamžité platby představí banka Creditas, která je již testuje a pro všechny klienty je chce otevřít na konci prvního čtvrtletí. „Okamžité platby budou dostupné pro jednorázové tuzemské platební příkazy a budou zdarma. Klient si bude moci vybrat, zda uskuteční standardní nebo okamžitou platbu,“ uvedl Kamil Rataj, člen představenstva Creditas zodpovědný za IT.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym