Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aprilia RSV4 1100 Factory je nejrychlejší, nejvýkonnější a nejlehčí zástupce svého rodu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Aprilia si pro příznivce supersportovních motocyklů pro letošní sezónu připravila skutečnou lahůdku v podobě modelu RSV4 1100 Factory, v němž se odrážejí zkušenosti italské značky ze závodních tratí.

Aprilia RSV4 byla vždy měřítkem sportovnosti a výkonů, nejlepším příkladem toho, čeho lze dosáhnout využitím cenných zkušeností vítězného závodního oddělení Aprilia, které během krátké doby nasbíralo 54 titulů mistra světa, z toho sedm v mistrovství světa superbiků World SBK.

Aprilia přenesla své know-how ze závodních okruhů do sériově vyráběného produktu, který má všem jezdcům poskytovat stejné potěšení z jízdy jako motocykly, připravované závodním týmem Aprilia Racing.

Aprilia RSV4 1100 Factory, která se jako nejnovější evoluce své modelové řady představila v rámci podzimního veletrhu EICMA 2018 v Miláně a v letošním roce míří na trh, se může pochlubit výjimečnými výkony v kombinaci se zdokonalenými variantami závodního rámu a podvozku a souboru elektronicky řízených systémů.

Designérské centrum Aprilia v souladu s exkluzivitou tohoto modelu pracovalo na tom, aby byl model RSV4 1100 Factory jedinečný a rozpoznatelný dokonce i podle barev a pečlivě zpracovaných detailů.

Barevné kombinace umocňují exkluzivní charakter prestižních materiálů, jako jsou uhlíkové kompozity (přední blatník, boční panely, ochranný kryt koncovky výfukové soustavy a aerodynamické prvky), v kontrastu s homologovanou koncovkou výfukové soustavy Akrapovič v odstínu titanu, stejné barvě, jakou mají i kovaná kola z lehké slitiny. Pro grafické řešení kapotáže byla zvolena černá matná barva.

Vzhledem k výkonům modelu RSV4 1100 Factory použila značka Aprilia poprvé na sériově vyráběném superbiku aerodynamické prvky na kapotáži, které jsou odvozeny z prototypu RS-GP, vyvinutého závodním týmem Aprilia Racing. Díky speciálnímu tvaru a geometrii optimalizované v aerodynamickém tunelu vytvářejí tyto aerodynamické prvky přítlak, který zvyšuje stabilitu ve vysokých rychlostech.

Aprilia RSV4 1100 Factory již svým názvem dává najevo, že se může pochlubit přepracovanou pohonnou jednotkou v podobě vidlicového čtyřválce s objemem zvýšeným na 1078 cm3. Výsledkem všech změn provedených na motoru je nejvyšší výkon 159,6 kW (217 k) při 13.200 min-1 a točivý moment 122 N.m při 11.000 min-1.

Design, aerodynamika a motor nejsou samozřejmě jediné novinky tohoto modelu a vlajková loď značky Aprilia nabízí i kompletně přepracovaný podvozek spolu s armádou asistenčních systémů.

Vzhledem k širokému rozsahu možných nastavení rámu se inženýři u modelu RSV4 1100 Factory zaměřili na nastavení rámu i podvozku a rozložení hmotnosti. Díky novým ložiskům řízení (+3 mm u horního i spodního) se snížil sklon hlavy řízení a také se změnilo předsazení nových nosníků vidlice, které je nyní o 2 mm menší. Výsledkem je rozvor zkráceny o 4 mm na 1439 mm. Celkovým přínosem je posunutí přídě blíž k jezdci, čímž se zvýšilo zatížení předního kola (a tím i stabilita), avšak bez snížení agility.

Podvozek se u modelu RSV4 1100 Factory může pochlubit přepracovanou přední částí s novým nastavením vidlice Öhlins NIX a nastavitelným tlumičem Öhlins TTX pro zadní kolo. Lehčí a efektivnější přední třmeny Brembo Stylema nahradily třmeny M50 a nyní jsou vybaveny brzdovým obložením s vyšším součinitelem tření.

Zmiňovanou armádu elektronických pomocníků reprezentuje APRC (Aprilia Performance Ride Control), což je soubor systémů pro řízení jízdní dynamiky, přímo odvozených z vítězných technologií ze světa závodních superbiků. Pro model RSV4 1100 Factory je standardem APRC čtvrté generace, které zahrnuje ATC (kontrola trakce), AWC (regulace zvedání předního kola), ALC (launch control), AQS (rychlořazení), APL (omezení rychlosti pro jízdu v boxech na závodním okruhu) a ACC (tempomat).

Pohotovostní hmotnost motocyklu RSV4 1100 Factory s plnou palivovou nádrží je 199 kg díky nové titanové koncovce výfukové soustavy a novému, mimořádně lehkému lithium-iontovému akumulátoru Bosch.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)