Hlavní obsah

Rok, který změnil Slovensko. Tisíce lidí vzpomínají na zavražděného novináře

Vzpomínková diskuze serveru Aktuality.sk.Video: Aktuality.sk

 

Reklama

aktualizováno •

Lidé si připomínají památku zavražděného novináře Kuciaka. V Bratislavě organizátoři vzpomínkové akce vyzvali k veřejnému tlaku na politiky.

Článek

Slováci dnes v řadě měst po celé zemi vyšli do ulic na vzpomínková shromáždění připomínající zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. Patrně nejvíce lidí přišlo na demonstraci v Bratislavě, kde dav skandoval také hesla proti expremiérovi a šéfovi nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robertu Ficovi a kde vystoupil s projevem i Kuciakův otec. Vzpomínkové akce byly svolány u příležitosti prvního výročí vraždy mladé dvojice, která loni vyústila v politickou krizi a ve Ficovu rezignaci na funkci premiéra.

„Dvanáct měsíců, které změnily Slovensko. Vražda Jána a Martiny nás vytrhla ze sladké nevědomosti. Po jejich smrti už nikdy nemůžeme říct, že jsme nevěděli, jak silná může být nenávist, moc peněz a korupce. Nezapomeneme a neodcházíme,“ řekl z pódia v Bratislavě jeden z organizátorů shromáždění z Iniciativy za slušné Slovensko Juraj Šeliga.

Vzpomínková akce v Bratislavě.Video: AP

Otec zavražděného reportéra Jozef Kuciak z pódia poděkoval lidem, kteří přišli na náměstí nejen dnes, ale i v minulosti. „Chtěl bych poděkovat nejen za dnešek, ale za všechna setkání, která jste zde měli,“ řekl Kuciak starší, kterého doprovázela jeho dcera. Shromáždění tisíců lidí odpovědělo skandováním „Jsme s vámi“.

Podle odhadu listu Denník N přišlo na demonstraci v Bratislavě více než 20 tisíc lidí.

Shromáždění se konalo také v Košicích, kde slovenský prezident Andrej Kiska uctil památku Kuciaka a Kušnírové zapálením svíčky. „Chci pochválit policii, že s největší pravděpodobností jsme chytili vrahy, pravděpodobně víme, kdo tím vrahem byl a něco tušíme o minimálně jednom z objednavatelů. Všichni si přejeme, aby se tato propojení, která za vraždou stála, odhalila,“ řekl Kiska.

Slovenská policie již loni na podzim zadržela a obvinila z vraždy Kuciaka a jeho partnerky čtyři osoby. Dosud se vyšetřovatelům ale nepodařilo odhalit hlavního objednavatele vraždy. Podle nepotvrzených informací slovenských médií si Kuciakovu vraždu objednal podnikatel Marián Kočner, který je ve vazbě v jiném případu.

Iniciativa Za slušné Slovensko svolala shromáždění do více než tří desítek měst v zemi pod Tatrami a také do vybraných metropolí v zahraničí včetně České republiky. Již loni po Kuciakově vraždě, jejímž motivem podle policie byla reportérova investigativní práce, iniciativa uspořádala sérii demonstrací, které byly z hlediska účasti největšími od pádu komunismu v roce 1989.

Kromě demonstrací připravili občanští aktivisté a novináři u příležitosti výročí vraždy diskuse a také čtení Kuciakových novinářských textů.

Premiér Peter Pellegrini v prohlášení označil vraždu Kuciaka a Kušnírové za brutální akt a útok na svobodu slova. Zároveň vyslovil přání, aby vražda přestala rozdělovat slovenskou společnost. Místopředseda Směru-SD Pellegrini se stal předsedou vlády loni v březnu po Ficově demisi.

Podle opozice stojí Slovensko rok po vraždě zmiňované dvojice stále na rozcestí. „Jedině občané mohou v zemi vytvořit politické prostředí, ve kterém se mafiánům nebude dařit,“ uvedl šéf nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Richard Sulík. Dodal, že nadcházející prezidentské volby, volby do Evropského parlamentu i parlamentní volby v příštím roce jsou tři klíčové příležitosti, aby Slovensko vykročilo ze zmiňovaného rozcestí správným směrem.

Reklama

Doporučované