Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Hovězí se salmonelou z Polska se dostalo na talíře: Jedli ho školáci i pacienti!

Hovězí se salmonelou z Polska se dostalo na talíře: Jedli ho školáci i pacienti!
Zdroj: Profimedia.cz
Skandál
Poláci dovezli do Česka 700 kilogramů masa nakaženého salmonelou. Stát proto od čtvrtka zavedl pravidelné kontroly veškerého polského hovězího. Část z nakažené zásilky se dostala lidem na talíř. Jedli ho ve škole i v nemocnici.

Nakažené maso z Polska se dostalo ke spotřebitelům. Hovězí se salmonelou putovalo ze středočeského skladu do školy i nemocnice.

Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži naservírovalo svým studentům nemocné maso nevědomky. Školáci ho snědli 64,5 kila. Přibližně 4,5 kila zkonzumovali ve škole v Sehradicích na Zlínsku. A skoro 17 kilogramů snědli pacienti v kroměřížské nemocnici.

Rovných 229 kilogramů se pak dostalo ze středních Čech až na Brněnsko. Přes 9 kilo snědli v Jídelně Kocourek v Brně, 12,4 kila pak v občerstvení Řeznická bašta v Pohořelicích.

Strávníci prý z nákazy nemusejí mít strach, riziko je díky tepelné úpravě minimální. „Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální,“ řekl webu Blesk.cz Petr Majer ze Státní veterinární správy.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy