Ze zhruba 3000 druhů palem lze doma v nádobě pěstovat jen několik desítek. Podmínky se liší podle místa původu konkrétního druhu, obecně lze ale říct, že palmy potřebují dostatek světla, přičemž mladší exempláře by neměly být vystaveny přímému polednímu slunci. Dále je třeba palmám zajistit lehký a propustný substrát s příměsí rašeliny a písku a vydatnou zálivku odstátou vlažnou vodou, ovšem s tím, že kořeny by neměly být trvale v mokru, substrát vždy nechte před příští zálivkou trochu proschnout.

Pokojové rostliny, které budou chutnat vaší kočce

V zimě palmám obvykle prospívá odpočinek při nižší teplotě. Palmu bychom měli na zimu umístit na světlé místo v chladnější chodbě, je však dobré postavit ji na dřevěnou podložku nebo kobereček, protože mívá tendenci "nastydnout odspodu". V létě ji naopak můžeme s chutí letnit na zahrádce, balkóně či terase. Protože palma po čase dosáhne velkých rozměrů, je vhodné jí pořídit podložku na kolečkách, abychom ji mohli snadno přesouvat.

Areca lutescensZdroj: Pinterest

Přesazování palmy nemají moc rády. Hned na začátku jim proto poskytneme prostorný, vyšší květináč a přesadíme je až za několik let, kdy se kořeny derou z nádoby ven. Pro přísun živin stačí, když budete strom pravidelně přihnojovat, případně mu sem tam vyměníte svrchní část zeminy.

Mandloně
Jak pěstovat mandloně a zajistit si bohatou úrodu

Při výběru vhodného druhu palmy musíme brát v potaz, že některé palmy mohou mít ostré listy, které se časem rozkošatí do stran tak, že se okolo nich budete bát procházet. Řapíky s ostny má třeba žumara nízká (Chamaerops humilis), která zároveň roste do šířky. Naopak žumara ztepilá (Trachycarpus fortunei) žádné ostny nemá a roste spíš do výšky. Bambusovým kmínkem s vějířovitě rostoucími listy se vyznačuje Areca lutescens, která v bytových podmínkách vykvétá i plodí. S oblibou se pěstuje také palma kokosová, jež se dá s trochou trpělivosti vypiplat i ze zdravého kokosového ořechu.