Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další dílo Cupry se jmenuje Formentor. Je to SUV-kupé s plug-in hybridním pohonem

Stanislav Kolman
Diskuze (49)

Značka Cupra avizovala, že na ženevské výstaviště přiveze nový koncept. Ještě předtím jej představuje na sérii prvních fotek i s podrobnými informacemi.

Je to přesně rok, co Seat oznámil založení samostatné značky Cupra, která se bude orientovat na sportovně střižené vozy. Tím prvním byla Cupra Ateca s dvoulitrovým TSI vyladěným na 300 koní, pohonem všech kol a samočinnou převodovkou DSG. Auto nám dělalo společnost v tradičním redakčním testu a srovnali jsme jej také s Kodiaqem RS.

Zástupci Cupry se však už nějaký čas netajili tím, že se co nevidět dočkáme další novinky. Tou je Cupra Formentor, SUV-kupé, které se zatím představuje coby koncept. Můžeme si všimnout, že design se inspiroval vizí Seat 20V20, která se na ženevském výstavišti objevila před čtyřmi lety.

Formentor je posazen níže než jiné crossovery a vyznačuje se naštvaně se tvářící přídí, velkými sportovními koly a vzadu svítilnami spojenými vodorovnou linkou. Rozměry automobilu zatím zůstávají tajemstvím, ale podle všeho je celkově menší než Ateca, avšak o něco širší, což má zlepšit jízdní vlastnosti.

Pohonnou jednotku v útrobách Cupra prezentuje jako vysoce výkonný plug-in hybridní pohon, jenž disponuje výkonem 180 kW. Vůz dle metodiky WLTP zvládne na jedno nabití urazit až 50 kilometrů. Jen připomeňme, že plug-in hybrid o stejném výkonu pracoval také v útrobách konceptu Vision RS, jenž byl předobrazem Scaly. Tam se ústrojí skládalo ze zážehové patnáctistovky TSI (110 kW) a elektromotoru (75 kW). Cupra však nespecifikovala, jestli jde o stejný pohon. Jisté je však to, že se motor páruje s dvouspojkovou převodovkou DSG. Vozu nechybí ani adaptivní podvozek, uzávěrka diferenciálu či progresivní řízení.

Inteirér je vybaven koženými sedačkami či celou řadou měděných detailů nejen na palubní desce. Nechybí digitální přístrojový štít a desetipalcová obrazovka infotainmentu.

Formentor pokračuje v tradici nastolené Seatem, takže jeho jméno vychází z jedné ze španělských destinací. Nejde však o vcelku známý ostrov Formentera, ale poloostrov Formentor na Mallorce.

Sériová verze modelu zamíří do prodeje v roce 2020 a má podpořit plány Cupry, podle kterých chce značka prodávat 30.000 vozů ročně v průběhu příštích tří až pěti let. V loňském roce prodala 14.400 aut, ale nenechte se zmást. Kromě ostré Atecy se sem počítají i vozy jako Leon Cupra R.

Vedoucí týmu Cupra Alejandro Mesonero-Romanos se již dříve nechal slyšet, že Formentor byl od počátku navržen jako Cupra, ale není vyloučeno, že podobné auto v brzké budoucnosti dorazí také s logem Seatu.

Stanislav Kolman
Diskuze (49)

Doporučujeme

Avatar - Avanti
23. 2. 2019 15:20
Leon
Si to ty? :'-(
23. 2. 2019 13:12
Re: C
Jo to je asi to jediný, co ti to auto připomene - Španělsko a Baleáry :yes:

Cupra = Ibiza a Leon v ostrých verzích, nikoli bachraté SUV... Tak snad jim to dojde, když do toho nasypali mraky peněz....
Avatar - Beefcake
23. 2. 2019 12:31
Re: Skvělé ovládání klimatizace!
No lebo Porsche na to nie je odkazane a vie zaujat aj niecim inym.
Avatar - Beefcake
23. 2. 2019 10:48
Re: Prostě stupidní automobilová doba
Kritika, ze to nema manual nebude ? Lebo tuto by konecne bola opodstatnena.
Avatar - Beefcake
23. 2. 2019 10:45
Re: Rozporuplné pocity
No len ten test bol hlavne o asist. systemoch.