reklama

V současnosti Česká pošta stále dominuje v přepravě balíkových zásilek, i když službu nabízí řada soukromých společností. Zákazníci si můžou zásilku vyzvednout na své adrese anebo využít některé z řady poboček. "Česká pošta je lídrem balíkového trhu a čtyři z deseti balíkových zásilek, které jsou poslány, přepravuje Česká pošta. Kromě toho, že doručujeme každý den na každou adresu v České republice, můžeme našim klientům nabídnout 3200 poboček, což představuje jednu z nejhustších pobočkových sítí v Evropě," uvedl pro Globe24.cz Matyáš Vitík tiskový mluvčí společnosti.

Zásilkovna má však ambice nabídnout obdobné služby, co se týče dopravy zásilek v síti poboček. "Věříme, že se bude jednat o nejjednodušší a jeden z nejlevnějších způsobů odesílání zásilek mezi fyzickými osobami na našem trhu. Nová služba nabídne velmi jednoduché odesílání zásilek pro fyzické osoby. Celý projekt stavíme na maximální jednoduchosti, a to jak pro odesílatele, tak především pro samotná výdejní místa a podací místa. V letošním roce chceme navýšit počet výdejních míst na 3000, což už je číslo srovnatelné s Českou poštou," popsal záměry Zásilkovny výkonný ředitel Zásilkovny Ondřej Žák.

Přibližovat se možnostem České pošty chce společnost postupně. "Samozřejmostí bude mobilní aplikace pro příjemce i odesílatele. Projekt nabídne cenově velmi výhodné odeslání zásilek na všechna výdejní místa, ve druhé vlně také na konkrétní adresu – tedy až do domu. A to jak v ČR, tak postupně i v dalších zemích. Projekt také umožní mnohem jednodušší vyřízení reklamace z internetových obchodů," představil plány Zásilkovny Ondřej Žák s tím, že nejdříve službu nabídnou skrze síť spolupracujícich obchodů, které zároveň slouží jako pobočky zásilkovny.

Na České poště však dochází také k řadě změn a její provoz se modernizuje. "Cena balíků se nebude počítat podle jejich váhy, ale podle délky nejdelší strany balíku. Řada balíků touto změnou zlevní a každý si bude moci snáze spočítat jejich cenu. Kromě toho jsme v říjnu loňského roku zavedli výdej balíku na kód, kdy již není pro jeho vyzvednutí na pobočce nutný občanský průkaz a stačí pouze unikátní šestimístný kód. Balík tak může vyzvednout kdokoli, komu adresát předá kód. V předvánočním provozu se tím výrazně snížila doba čekání včetně výdeje balíku," sdělil pro Globe24.cz mluvčí Matyáš Vitík. Pochopitelně jsme se totiž ptali i na to, jak řeší Česká pošta palčivé problémy s dlouhými frontami na pobočkách.

"Česká pošta také zavedla specializované přepážky, kde výdej balíků probíhá přednostně. V tomto trendu chceme pokračovat, protože balíkový trh roste ročně o cca 12 %, kdežto posílání listovních zásilek klesá v průměru o 8 – 10 % ročně," řekl o snahách České pošty tiskový mluvčí a poodhalil proměny na trhu s doručovatelskými službami.

Matyáš Vitík také připomněl, co všechno Česká pošta nabízí, což vede k značné vytíženosti poboček. "Nejedná se pouze o výdej a příjem balíků. Dalšími službami jsou např. příjem a výdej listovních zásilek, příjem a výplata poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplata důchodů, SIPO, prodej poštovních cenin a zboží, prodej kolkových známek a vybrané služby, jako jsou například on-line dobíjení předplacených SIM karet, prodej losů okamžitých loterií, prodej dálničních kupónů a volný prodej tisku."

Zajímavostí je, že oba hráči s velkými ambicemi na trhu s balíkovými zásilkami nadále spoléhají na synergii s dalšími službami. Ať už se jedná o uvedené služby České pošty anebo o plejádu produktů, které pobočky Zásilkovny nabízejí prostřednictvím své hlavní funkce (jedná se o běžné obchody, trafiky atd.).