Drama na kolejích. Osobní vlak jel mezi dvěma zastávkami bez strojvedoucího

Nekontrolovaná jízda vlaku

Drama na kolejích. Osobní vlak jel mezi dvěma zastávkami bez strojvedoucíhoAKTUALIZUJEME 1
Domov
Karolína Vaverková
Sdílet:

K neuvěřitelné události došlo v úterý na Vysočině mezi obcí Martinice a Velkým Meziříčím. Vlak s jedenácti cestujícími projel pět kilometrů bez strojvedoucího z Martinic až do Velkého Meziříčí, kde zastavil. Deníku Echo24 informaci místního serveru NovinyVM potvrdily Drážní inspekce a České dráhy. Případem se zabývá i policie. Nikdo nebyl zraněn a příčina nekontrolované jízdy se vyšetřuje. Jak je možné, že vlak i bez strojvedoucího zastavil, zatím není jasné.

Vlak se rozjel v situaci, kdy strojvedoucí nebyl ve vlaku. „Dne 19. února 2019 v 9.20 hodin došlo mezi Martinicemi u Velkého Meziříčí a Velkým Meziříčím k nezajištěné jízdě vlaku Os 24948 (Velké Meziříčí z. – Křižanov) bez strojvedoucího s tím, že při této události nebyl nikdo zraněn a nevznikla žádná hmotná škoda,“ uvedl pro deník Echo24 mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že provoz na trati byl kvůli události na tři hodiny omezen.

Událost potvrdil i mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. „Ano, k popsané mimořádné události, tedy k ujetí motorového vozu bez strojvedoucího na osobním vlaku v úseku Martinice – Velké Meziříčí, skutečně došlo. Při incidentu se nikomu nic nestalo,“ uvedl pro Echo24 Petr Šťáhlavský.

Generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera, který záležitost prošetřuje, pro server iROZHLAS uvedl, že strojvedoucí zrovna řešil závadu brzd, když vtom se vlak rozjel. Bezpečnostní systém je přitom nastavený tak, aby při rozjedu automaticky zavřel dveře a zemezil tak vypadnutí někoho z vagonu. V tomto případě to však zabránit strojvedoucímu naskočit zpět do kabiny.

Případem se zabývá i policie, deníku to potvrdila mluvčí Krajského ředitelství policie na Vysočině Dana Čírtková. „Případ šetříme pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, ze kterého je podezřelý strojvedoucí vlaku,“ řekla Čírtková s tím, že rozhodující podle ní budou závěry Drážní inspekce.

Podle Šťáhlavského jde zřejmě o selhání lidského faktoru, strojvedoucí vlaku byl postaven mimo výkon služby strojvedoucího. „Tuto mimořádnou událost šetří příslušné nezávislé orgány, tedy především Drážní inspekce ČR a Policie ČR. S dotazy na podrobnosti šetření se prosím obraťte na tyto orgány. Podle prvotních informací z šetření se lze již nyní domnívat, že k mimořádnosti došlo v důsledku individuálního selhání lidského faktoru. Strojvedoucí vlaku byl stejně jako při všech jiných podobných mimořádných událostech postaven mimo výkon služby strojvedoucího a přeřazen na jinou práci v depu,“ dodal Šťáhlavský.    

Událost šetří i Drážní inspekce. „Drážní inspekce prováděla šetření příčin a okolností v místě vzniku mimořádné události a bude se touto dále zabývat a šetřit ji včetně zpracování závěrečné zprávy z šetření, kde budou všechny příčiny a okolnosti rozepsány,“ uvedl Martin Drápal s tím, že bude zkoumám technický stav vlakové soupravy i postup strojvedoucího. „Tedy i to, proč nebyl v době, kdy se souprava rozjela, ve vlaku. Podle informací z místa události bylo ve vlaku 11 cestujících,“ doplnil Martin Drápal.

Jak je možné, že vlak i bez strojvedoucího zastavil, zatím není jasné. „Vliv na zastavení vlaku měly mimo jiné i sklonové poměry na trati. Co se přesně dělo ve vlaku, respektive jak reagovali cestující, bude zjišťováno při podávání vysvětlení všech zúčastněných,“ sdělil Drápal.

Mezi Martinicemi a Velkým Meziříčím leží pět kilometrů. Koleje vedou přes tunel a několik mostů, včetně ocelového mostu vedoucího přes řeku Oslavu.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články