Uber prestal informovať investorov o tom, koľko platí vodičom

, QZ Foto: SITA/AP;getty images

Zaujímavosťou zatiaľ poslednej štvrťročnej správy Uberu je to, čo z nej vypadlo.

V druhom štvrťroku roku 2018, ktorý skončil 30. júna, spoločnosť Uber vypustila čísla o príjmoch vodičov a zverejnila ich v sekcii výkazov ziskov a strát. Rozdelila ich do dvoch kategórií: "výnosy z čistého partnera" a "partnerské stimuly a iné platby." Partnerom, Uber označuje nezávislých dodávateľov, ktorí pracujú ako vodiči.

Správa ukázala, prečo ide o biznis s tak nízkou maržou a prečo by sa spoločnosť chcela zamerať viac na model bez vodiča. V druhom štvrťroku roku 2018 šlo 72 % hrubých príjmov šla vodičom. Inými slovami, prevažná väčšina predajov, ktoré generuje spoločnosť Uber, nezostáva vo forme. Pre Uber je tak jedinou cestou k dosiahnutiu zisku zníženie podielu odovzdaného vodičom, čo sa od januára 2017 do júna 2018 podarilo približne o 4 percentá. V treťom štvrťroku roku 2018, ktorý skončil 30. septembra, už Uber odstránil z finančných výsledkov časť týkajúcu sa príjmov vodičov a stimulov. Uber jednoducho prestal informovať investorov o tom, koľko zaplatí vodičom. Firma to odvôvodnila tým, že zmeny vo svojich reportoch za tretí štvrťrok sa týkajú prechodu k osvedčeným postupom všeobecne uznávaných účtovných zásad (GAAP) pred prvou verejnou ponukou. Údaje o mzdách vodičov vypadli z výsledkov štvrtého štvrťroka zdieľaných s investormi 14. februára.

Otázkou zostáva, či americká komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) rozhodne o týchto položkách, ktoré Uber neuvádza aspoň šesť štvrťrokov, musia byť zverejnené v prospekte IPO spoločnosti a v štvrťročných správach verejne obchodovanej spoločnosť. Jedným z indikátorov bude, či konkurenčná americká spoločnosť Lyft zdieľa podrobnosti o príjmoch vodičov a stimuloch, keď bude  verejne obchodovateľná, čo sa pravdepodobne stane už nasledujúci týždeň.

Nakoľko sú dôležité tieto vynechané informácie? Záleží komu položíte túto otázku. Napríklad investor by mohol prejaviť slabší záujem o podrobnosti o mzdách vodičov než o sumu zostávajúcu pre spoločnosť Uber po zaplatení týchto výdavkov. Ten istý investor by mohol byť úplne spokojný s pohľadom na čisté príjmy spoločnosti Uber v porovnaní s hrubými rezervami, aby zhodnotil zdravie firmy.

Avšak investori nie sú jediní, kto sa zaujíma o Uber. Položky týkajúce sa platieb pre vodičov by mohli pomôcť vodičom získať viac informácií o ich mzdách. Vodiči už dlho podozrievajú Uber, že ich oberá o veľkú časť cestovného. Rozľahlosť siete vodičov pracujúcich pre Uber na celosvetovej úrovni, čo je  približne 3 milióny vodičov, spôsobuje, že je ťažké presvedčivo dokázať, či priemerný vodič zarába  menej. A j v tomto prípade mohli pomôcť zamlčané položky. Napríklad v prvom štvrťroku 2018 vzrástli hrubé rezervácie o 55 % oproti rovnakému obdobiu pred rokom na 11,3 miliardy dolárov. Celkový zisk vodičov (čistý zisk plus stimuly a rôzne platby) sa však zvýšil o menej, o 49 % na 8,3 miliardy dolárov. Od januára 2017 do júna 2018 klesol podiel hrubých rezervácií pre vodičov zo 76 % na 72%. Tieto čísla ponúkajú pohľad na komplexné a často nepriehľadné mechanizmy toho, ako Uber platí vodičom. Ak americký regulátor SEC nedonúti Uber, aby opätovne začal tieto čísla zverejňovať, mierna transparentnosť určite utrpí.

Súvisiace články

Aktuálne správy