Hlavní obsah

Americký potravinářský kolos Kraft Heinz je ve ztrátě, firmu vyšetřují

Americkou potravinářskou společnost Kraft Heinz vyšetřuje kvůli účetním postupům americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Firma to oznámila ve čtvrtek spolu s výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí. Ty zaostaly za očekáváním a ukázaly, že firma je ve ztrátě 12,61 miliardy USD (285 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Kečupy Heinz

Článek

Kraft Heinz rovněž oznámil, že o více než třetinu sníží dividendu. Akcie po oficiálním ukončení obchodů reagovaly na tyto zprávy poklesem o 20 procent k rekordnímu minimu.

Firma oznámila, že v říjnu obdržela od burzovní komise předvolání v souvislosti s vyšetřováním účetních postupů a vnitřní kontroly u procesů týkajících se zásobování. Firma po předvolání zahájila vlastní vyšetřování a zavádí nová opatření, která mají zlepšit vnitřní kontrolu.

Společnost oznámila, že kvůli odpisům souvisejícím s poklesem hodnoty některých jejích značek, jako je Kraft a Oscar Mayer, vykázala ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu 12,61 miliardy USD (285 miliard Kč). Očištěný zisk na akcii klesl na 84 centů z 90 centů a zaostal za očekáváním analytiků. Příjmy sice nepatrně vzrostly a dosáhly 6,89 miliardy USD (155,7 miliardy Kč), také však zaostaly za očekáváním. Slabší je i výhled na letošní rok.

Akcie Kraft Heinz po skončení obchodování klesly o více než 20 procent pod 39 dolarů. Přitom od roku 2012 akcie firmy neklesly pod 41 dolarů. Tehdy Kraft oddělil svoji divizi, která se nyní jmenuje Mondelez International. Kraft se v roce 2015 spojil s firmou Heinz, dohodu podpořila společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám