„Nejdříve na konci příštího týdne začne odvoz na nějaké koncové zařízení. Firma oslovuje zařízení v rámci celé České republiky, protože to není tak, že někam odvezete odpad a hned to spalují. Firma hledá, kde jsou volné kapacity,“ uvedl frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký.

Očekává, že likvidace tudíž bude ve více zařízeních. Odpadu bude podle něj zřejmě nakonec víc než původně předpokládaných 500 tisíc litrů.

Původně město chtělo, aby se společnost s odpadem vypořádala během deseti pracovních dnů, ale ukázalo se, že situace na místě je složitější. „Je tam toho více a špatně se k tomu dá dostat,“ podotkl Pobucký.

Město původně předpokládalo, že bude muset čekat na dohledání původce odpadů. Po právní analýze se ale nakonec ukázalo, že lze nechat odpad zničit. Další krizový štáb primátor svolal na 5. března.

Kde se odpad vzal?

Nelegální odpad do skladu pravděpodobně navezla polská firma a kromě skladovací haly ve Starém Městě ho uložila také v objektu v Bohumíně na Karvinsku, kde by ho mělo být okolo 150 tisíc litrů. Bohumín zajištění materiálu nechává na majiteli soukromého objektu, kam byl dovezen. Podle vedení města odpad obyvatele neohrožuje.

VIDEO:  V Brně jezdí autobus MHD výhradně jen na plyn z odpadních vod a městských kalů.