Turisté kvůli fotkám ničí vzácné stromy. Anonym jim to teď na Instagramu vrací

Magazín Magazín
22. 2. 2019 11:54
Na účtu na Instagramu s názvem Joshua Tree Hates You (Joshua Tree tě nenávidí) se od loňského října začaly objevovat příspěvky kritizující chování lidí v tomto americkém národním parku. Turisté se na ohrožené druhy stromů častokrát věší, opírají se o ně při jógových pozicích a porušují návštěvní pravidla. Anonymní účet podobné fotky na Instagramu vyhledává a s ostrou kritikou zveřejňuje.
Juka krátkolistá dala jméno národnímu parku Joshua Tree.
Juka krátkolistá dala jméno národnímu parku Joshua Tree. | Foto: BorisFromStockdale / Wikimedia Commons

Národní park Joshua Tree o rozloze více než tři tisíce kilometrů čtverečních se nachází v jihovýchodní Kalifornii. Během období takzvaného shutdownu, kdy bylo v USA omezeno financování veřejných institucí a mnoho státních zaměstnanců nedostávalo výplaty, zůstal park otevřený, ale strážní měli neplacené volno.

Když se po více než měsíční pauze vrátili do práce, našli v parku pokácené stromy, posprejované kameny, odpadky a přeplněné toalety.  

Spoustu škod utrpěly také ikonické juky krátkolisté, podle kterých je park pojmenovaný. Ty přitom rostou o jeden až osm centimetrů ročně a žijí stovky let. "Juky krátkolisté nerostou na této zemi, aby se staly opěrkou pro nedbalé fotografy," zní jedna z jemnějších kritik anonyma. 

Na účtu Joshua Tree Hates You se objevují fotky z národního parku zveřejňované na Instagramu s komentáři upozorňujícími na nevhodné chování a porušování základních pravidel návštěvního řádu. "Když jsou lajky na Instagramu důležitější než zabíjení 500 let staré juky," ukazuje jiný příspěvek, na kterém žena na sukulentním stromu sedí. 

V každém komentáři u fotky pak upozorňuje na to, proč je chování na fotce pro přírodu národního parku nebezpečné. Anonym také vyzývá asi čtyři tisícovky sledujících, aby se zasadili o to, aby byly fotky ukazující nevhodné chování v parku smazány či zablokovány: "Prosím smažte tuto fotku, aby další turisté nezopakovali vaše chování."

Náprava škod vzniklých během měsíčního shutdownu přitom podle Curta Sauera, bývalého správce parku, může trvat stovky let. "To, co se našemu parku stalo v posledních 34 dnech, je neopravitelné během dalších 200 nebo 300 let," uvedl dříve Sauer.

Každý rok navštíví park zhruba tři miliony lidí. "… a každý si chce sednout na větev, dokud nepraskne," napsal anonym k jednomu příspěvku. "Prosím, zachovejte národní park i pro příští generace," vyzval lidi.

Národní park Joshua Tree vznikl v roce 1994, do té doby byl pouze přírodní památkou. Velkou část parku tvoří divočina, již obývají vzácné druhy rostlin i zvířat. Zasahují do něj také dvě pouště - Coloradská a Mohavská. V parku se nachází oficiální tábořiště a stezky, během shutdownu však lidé tábořili a jezdili autem i mimo povolená místa.

Video: Vymírání hmyzu je varující, říká biolog

Žijeme v době prudkých změn přírody, ubývání hmyzu je varující, říká k jeho vymírání biolog David Storch. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy