Hlavní obsah

Kůrovec decimuje stromy už i v Praze

Praha

Ač by se mohlo zdát, že kůrovec decimuje především příhraniční hvozdy, s následky kalamity se potýkají i lesníci v Praze. Loni kvůli kůrovci, trvajícímu suchu a dřevokazným houbám vytěžili kolem 5000 metrů krychlových dřeva.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lesy hlavního města Prahy se starají o více než 2900 hektarů pražských lesů a luk a rovněž o největší parky jako Stromovka, Petřín, Vítkov či obora Hvězda.

„Sucho, se kterým se česká krajina potýká již řadu let, se v roce 2018 výrazněji projevilo i v pražských lesích. Důsledkem sucha a teplých dnů během jara a léta bylo také přemnožení kůrovce,” popsali lesníci, kterým nezbylo než instalovat do lesů další lapače a lapáky.

Lapač je krabička, která má v sobě feromonový odparník, který brouky vábí do pasti. Lapáky jsou pokácené stromy, které jsou zakryté větvemi, aby rychle nevysychaly, a slouží jako návnady.

Kalamita pokračuje

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Objem tzv. kůrovcového dřeva roste od roku 2013, mezi lety 2015 a 2016 se zdvojnásobil.

Dominantními škůdci mezi kůrovci zůstali lýkožrout smrkový a lýkožrout lesklý. Na severní a střední Moravě a ve Slezsku významně škodí také lýkožrout severský. Výše těžeb kůrovcového dřeva je nerovnoměrně rozložená, kritická situace je podle odborníků hlavně na severní a střední Moravě a ve Slezsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám