„Jsme moc rádi, že se nám podařilo získat Bořka zpět. Potřebovali jsme takto zkušeného hráče a lídra,“ prohlásil sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický.

Kapitán českého národního týmu odešel do Číny v únoru 2017 za 230 milionů korun. Během exotického angažmá štěstí nenašel: strávil v něm jen rok, druhý odehrál na hostování ve Philadelphii. Až tam herně pookřál, stal se dokonce nejlepším nahrávačem americké MLS.

Lounský sudí Radek Příhoda při řízení utkání Teplic s Bohemians 1905. Archivní snímek z roku 2010
Uznávaný sudí Radek Příhoda: Český fotbal si musí získat důvěru

Přesto ho lákal návrat domů. „Věřím, že jsem za Spartu neodehrál poslední zápas a jednou se do ní vrátím,“ usmíval se, když odcházel. Včera si své přání splnil.

Náhrada za Stanciua

Kde pro něj trenér Zdeněk Ščasný najde místo? Třicetiletý fotbalista nastupuje na pozici ofenzivního středopolaře. Očekává se, že stejné využití jej (opět) čeká i na Letné. Zvláště, když rumunská opora Nicolae Stanciu nedávno odešla do Al-Ahlí.

Někdejší sparťan a otec jednoho z tahounů klubu Martin Frýdek poznamenal pro Deník: „Bořek je ofenzivní hráč, mohl by nahradit Guélora Kangu. Týmu pomůže, musí. Situace pořád není stoprocentní.“

Carlos Tevez.
Dovolená za 885 milionů. I to bylo čínské angažmá Carlose Teveze

Narážel na první dvě jarní kola: Sparta zdolala v pražských derby Bohemians (1:0) i Duklu (3:2), fotbalově ovšem nepřesvědčila. „Když bude Dočkal hrát dobře, chytí se i ostatní kluci. Nebojí se, umí na sebe vzít zodpovědnost,“ hodnotil Frýdek.

Podobně to vidí i bývalá brankářská ikona Jaromír Blažek: „Jeho příchod je dobrou zprávou. Otázkou je, jak bude herně připravený. Pokud týmu pomůže hned od začátku, bude přínosem minimálně u standardních situací. Ty se nezapomínají.“

Spasí Dočkal nevýraznou Spartu? Uvidíme (pravděpodobně) už zítra na Letné.

Petr Čech s fotbalistkami Arsenalu
Gólman Čech je formát. Fotbalistky Arsenalu za jejich úspěchy královsky odměnil