Hlavní obsah

Ministr se bojí rozšíření spalniček, zdravotníky chce nechat očkovat

Kvůli šíření spalniček hodlá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nařídit plošné očkování zdravotníků, kteří působí na vybraných odděleních nemocnic. Ministr to v pátek sdělil Českému rozhlasu na kongresu primární péče. Spalničky jsou vysoce nakažlivé a počet případů od počátku roku strmě roste.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Článek

Již loni byli na pokyn hygieniků očkováni zaměstnanci centrálních příjmů a příjmových ambulancí pražských nemocnic. V Praze byl výskyt spalniček nejvyšší z celé republiky a kvůli nakažení jednoho zaměstnance byl omezen provoz urgentního příjmu ve Fakultní nemocnici v Motole. Očkování se ale týkalo jen těch, kteří podle testů neměli dostatečnou hladinu protilátek v těle.

Nyní by se podle Českého rozhlasu vakcinace týkala všech vybraných zdravotníků, aniž by se zjišťovala hladina protilátek.

„Až pak tady bude čelit tomu, že vypadne urgentní péče v Praze nebo někde jinde, tak nevím, co budeme dělat,” řekl rozhlasu ministr. Poukázal právě na loňské uzavření urgentního příjmu motolské nemocnice.

Nemocných spalničkami bylo v Česku loni 207, což je druhý nejvyšší počet od roku 2008 a o 60 více než v předchozím roce. Nejvíc případů bylo podle hygieniků v Praze, přes 100 nemocných. Letos roste počet případů spalniček ještě rychleji než loni. Jen v Praze už bylo podle údajů ze začátku týdne letos zaznamenáno 65 nemocných. [celá zpráva]

Spalničky se projevují horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. Uvnitř úst se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Účinnou prevencí před nakažením je jen očkování. Proti nemoci není léčba, mírní se pouze příznaky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám