Dokončenie európskej bankovej únie by malo byť prioritou EÚ

Dokončenie európskej bankovej únie by malo byť prioritou európskeho bloku pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami v máji tohto roka. Vyhlásil to v piatok člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) a šéf španielskej centrálnej banky Pablo Hernández de Cos.
„Dokončenie bankovej únie a rozvoj únie kapitálových trhov v Európe sú základnými cieľmi pre dosiahnutie adekvátneho a stabilného fungovania Európskej hospodárskej a menovej únie,“ povedal de Cos počas konferencie.
Európska komisia od finančnej krízy pracuje na vytvorení spoločnej bankovej únie. Jej cieľom je zvýšiť bezpečnosť finančného sektora bloku.
Banková únia sa zatiaľ opiera o dva piliere: jednotný mechanizmus dohľadu (Single Supervisory Mechanism, SSM) a jednotný mechanizmus riešenia krízových situácií (Single Resolution Mechanism, SRM).
Dokončenie bankovej únie však uviazlo na spoločnom systéme ochrany vkladov, s ktorým niektoré členské štáty nesúhlasia. Lídri EÚ preto nechali riešenie tejto a ďalších problematických otázok, ako je napríklad spoločný rozpočet eurozóny, na bližšie nedefinovanú budúcnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy