Ropný koncern Saudi Aramco postaví v Číne rafinérsky komplex za 10 mld. USD

Saudskoarabská ropná spoločnosť Saudi Aramco podpísala v piatok dohodu o výstavbe rafinérskeho a petrochemického komplexu v Číne v hodnote zhruba 10 miliárd USD (8,81 miliardy eur). Kontrakt je súčasťou balíka dohôd o spolupráci v ropnom a chemickom priemysle, ktoré boli uzatvorené v rámci návštevy Číny saudským korunným princom Muhammadom bin Salmánom.
Návšteva Číny bola súčasťou cesty korunného princa po ázijských krajinách. Ešte pred návštevou Číny Muhammad bin Salmán rokoval v Pakistane, kde prisľúbil investície za 20 miliárd USD, a následne v Indii.
Čo sa týka čínskeho kontraktu, Saudi Aramco uzatvorila s čínskym konglomerátom Norinco dohodu o vytvorení spoločného podniku Huajin Aramco Petrochemical, ktorého cieľom bude výstavba rafinérskeho a petrochemického komplexu v meste Pchan-ťin na severovýchode Číny. Podľa Saudi Aramco má projekt hodnotu vyše 10 miliárd USD, jeho súčasťou bude rafinéria s produkčnou kapacitou 300.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov). Komplex by mal byť uvedený do prevádzky v roku 2024, pričom 70 % ropy bude pochádzať práve od Saudi Aramco.
Investícia by mala pomôcť Saudskej Arábii opätovne získať pozíciu najväčšieho dodávateľa ropy do Číny. V posledných troch rokoch túto pozíciu zaujíma Rusko.

Súvisiace články

Aktuálne správy