"Děláme, co můžeme." Irsko představilo plán, jak zmírnit dopady brexitu bez dohody

ČTK ČTK
22. 2. 2019 16:42
Irská vláda v pátek představila balíček opatření navržených pro zmírnění dopadu možného brexitu bez dohody, ačkoli doufá, že je nebude muset uplatnit. Evropská komise už má podle deníku Financial Times plán na pokračování vyjednávání s Londýnem po případném neřízeném brexitu.
Brexit - ilustrační foto.
Brexit - ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brexit bez dohody by zasáhl Irsko mnohem výrazněji než další země EU a představoval by hrozbu pro křehký mír v Severním Irsku, který na konci minulého století umožnilo hlavně odstranění hranice s Irskem. Pro zmírnění potenciálních dopadů připravila irská vláda rozsáhlý zákon, na jehož přípravě se podle irských médií podílelo devět ministrů.

Po 29. březnu by v případě brexitu bez dohody zajistil Irům dostupnost nejdůležitějších služeb a produktů, jako je zdravotnická péče či přeshraniční autobusová doprava. Vláda chce také umožnit pokračování společných grantových programů s Británií a navrhuje řadu nástrojů na pomoc podnikům.

"Nemůžeme vyvážit všechny škody, které napáchá (brexit bez dohody), ale děláme, co můžeme," řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney. Šéf diplomacie řekl, že Irsko čelí potenciálnímu "stavu nouze", a doufá proto, že připravovaná opatření nebudou nakonec potřeba.

Coveney rovněž vyjádřil naději, že i při brexitu bez dohody by bylo možné zabránit hraničním kontrolám skrze "regulační sladění, pakliže by žádný jiný mechanismus nefungoval".

Krizové plány Bruselu pro neřízený brexit podle Financial Times (FT) předvídají i pokračování vyjednávání s Londýnem. "Jestliže Británie příští měsíc odejde z EU bez dohody, unijní vyjednavači pro brexit s rozhovory neskončí, nýbrž nastaví odpočet k novému deadlinu: 18. dubna," napsal list.

Toto datum je prý v plánech Evropské komise uvedeno jako termín, do kterého by musela Británie potvrdit čistý příspěvek sedmi miliard eur (180 miliard korun) do unijního rozpočtu pro letošní rok. "Po 20 dnech pravděpodobného chaosu v přístavech, supermarketech a na hranicích bude tento termín pro Británii šancí na odvrácení dlouhodobější roztržky se svým největším obchodním partnerem, pakliže bude ochotna zaplatit cenu," popisuje FT.

Podle deníku by neřízený britský odchod z EU odstartoval velmi dramatickou fázi vyjednávání, v níž by bylo cílem unie přimět Británii k přijetí základních pilířů aktuální "rozvodové" dohody, tedy příspěvků ve výši 45 miliard eur (přes 1,1 bilionu korun) a takzvané irské pojistky. "Britové budou zpět u vyjednávacího stolu do pár týdnů. My řekneme, ano, jistě, pojďme se bavit o budoucnosti. Ale nejdříve tady máte pojistku a finanční vyrovnání," citoval FT nejmenovaného "vysoce postaveného unijního činitele přímo zapojeného do prací na brexitu".

Vývoj kolem britského odchodu z Evropské unie budou vedle dalších otázek příští týden ve středu při pracovní schůzce probírat německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. Jednání proběhne v Paříži. Do plánovaného data brexitu bude v tu chvíli zbývat přibližně měsíc.

Video: Jste proti brexitu? Dostanete slevu na pizzu, láká hospodský v Londýně

Jste proti brexitu? Dostanete slevu na pizzu, láká hospodský v Londýně | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy