Faltýnek a parta miliardářů, tam to vše začalo. České dráhy mohou mít problém. Jde o přístup k nejcitlivějším informacím tohoto státu

22.02.2019 17:11

ParlamentníListy.cz informoval vysoce postavený zdroj Českých drah, že v současnosti nemá žádný ze členů představenstva ČD bezpečnostní prověrku na vysoký stupeň "důvěrné". Díky tomu podle tohoto zdroje nemohou číst vrcholní „manažeři“ některé informace z oblasti resortu vnitra či obrany. Má sem spadat také zjištění o společnosti Huawei.

Faltýnek a parta miliardářů, tam to vše začalo. České dráhy mohou mít problém. Jde o přístup k nejcitlivějším informacím tohoto státu
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Anketa

Michael Kocáb naznačil, že Rusové mají na Zemana kompromitující archiválie. Myslíte, že má pravdu?

8%
92%
hlasovalo: 14223 lidí
Jak uvedl náš zdroj: „Takže je to tak, že nyní (22. 2. 2019) nemá ze členů představenstva ČD a ze členů představenstva ČD Cargo nikdo, ani jediný člen stupeň prověrky důvěrné. A to nemluvíme o strategické dceřiné firmě VUZ (centrum ve Velimi), kde současný šéf představenstva Martin Bělčík také nemá prověrku NBÚ na stupeň důvěrný. Přitom kolem VUZ se motá řada firem (v tomto případě ParlamentníListy.cz zatím nevydají konkrétní zjištění, jelikož je vzhledem k závažnosti musíme prověřit, pozn. red.)," řekl náš dobře informovaný zdroj.

České dráhy se ovšem jménem mluvčího těmto informacím brání.

„České dráhy mají od NBÚ osvědčení pro stupeň utajení důvěrné. Tento stupeň mají i někteří zaměstnanci, samozřejmě včetně bezpečnostního ředitele," uvedl pro ParlamentníListy.cz Radek Joklík. Ale co nejvyšší vedení Českých drah?

„Vrcholový management není běžně ve styku s informacemi, které by spadaly do režimu důvěrné, a má stupeň utajení vyhrazené. Je nicméně zvykem, že po zvolení do představenstva si minimálně dva členové o udělení prověrky na stupeň důvěrné požádají. V tuto chvíli probíhá řízení u předsedy Miroslava Kupce, další nedávno zvolení členové budou o udělení prověrky na stupeň důvěrné teprve žádat," doplnil.

U společnosti ČD Cargo je prý situace obdobná. Společnost jako celek má od NBÚ osvědčení pro stupeň utajení důvěrné a tento stupeň mají i někteří zaměstnanci Carga. Vedení společnosti má oznámení stupně utajení vyhrazené.

Náš zdroj ovšem namítá, že „představenstvo ČD je pětičlenné, tedy pro přijetí rozhodnutí jsou nutné tři hlasy, za společnost dále jedná, tedy podepisuje, předseda + jeden ze členů, případně dva místopředsedové. Je tudíž logické, že stupeň důvěrné by měli mít alespoň dva lidé. A to tak není. Cargo vozí techniku pro armádu, stejně jako radioaktivní odpad a má tříčlenné představenstvo, což znamená, že dva ze tří členů by tuto prověrku měli mít," uzavřel s tím, že stupeň "vyhrazené" na Českých drahách poskytuje de facto šéf bezpečnosti na předložení občanského průkazu. „Ano, tak to je,“ dodal.

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí
Tento zdroj nás také upozornil, že současný šéf ČD Miroslav Kupec je přímo řízený Jaroslavem Faltýnkem a skupinami několika významných společností, které se právě na Kupcově jmenování a dosazení podíleli. I zde naše redakce prověří konkrétní indicie, proto je nyní vydávat nebudeme. Má se ale jednat například o zástupce firmy CZ LOKO či PENTA a jejich prokazatelné zájmy a zakázky v rámci ČD anebo SŽDC.

O co jde v prověrkách? Pro stupeň utajení Vyhrazené ověřuje podmínky ten, kdo je vůči fyzické osobě v rámci služebního nebo pracovněprávního, členského či obdobného vztahu odpovědnou osobou, nebo jí určená osoba. Není – li jí, ověření provede odpovědná osoba nebo jí určená osoba toho, kdo umožní fyzické osobě přístup k utajované informaci stupně utajení Vyhrazené. V ostatních případech ověření provede Národní bezpečnostní úřad na základě odůvodněné písemné žádosti. Pro stupně utajení Důvěrné, Tajné a Přísně tajné se splnění podmínek ověřuje v bezpečnostním řízení, které je oprávněn provádět Úřad, zpravodajské služby u svých příslušníků, zaměstnanců a uchazečů o přijetí a Ministerstvo vnitra u příslušníků policie vybraných v zájmu plnění závažných úkolů.

Kontaktovat autora můžete na mailu T.Novy@ParlamentniListy.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…