Italská prokuratura podle Fica popřela jeho kontakt s mafií. Expremiér čeká na omluvu

ČTK ČTK
22. 2. 2019 17:16
Italská prokuratura podle bývalého slovenského premiéra Roberta Fica popřela tvrzení italského tisku, že má informace o telefonátu z roku 2012 mezi ním jako premiérem a kontroverzním italským podnikatelem Antoniem Vadalou. spojovaným s mafií. Fico to v pátek řekl novinářům. Odvolal se na komunikaci slovenských a italských úřadů v této záležitosti.
Bývalý slovenský premiér Robert Fico.
Bývalý slovenský premiér Robert Fico. | Foto: Reuters

O údajném telefonátu Fica s Vadalou ve středu s odvoláním na italskou prokuraturu informoval italský deník La Repubblica.

"Italský národní prokurátor a kalábrijský regionální prokurátor kategoricky vyloučili, že by kalábrijská prokuratura měla jakoukoliv informaci o telefonátu pana Vadaly s Robertem Ficem," uvedl expremiér.

Dodal, že novináři ohledně jeho údajného telefonátu zveřejnili kachnu a že očekává omluvu. Informace o telefonickém spojení byla podle něj zveřejněna záměrně v předvečer konání čtvrtečních shromáždění k prvnímu výročí vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Právě zmíněná dvojnásobná vražda vyvolala loni na Slovensku politickou krizi, která vyvrcholila Ficovým odstoupením z postu premiéra.

O podnikatelské aktivity Vadaly, který podle medií byl v Itálii odposloucháván kvůli podezření z obchodu s drogami, se zajímal i Kuciak. Vadala v minulosti žil a podnikal na Slovensku, po Kuciakově vraždě byl vydán do Itálie, kde je vyšetřován ve vazbě. Odposlechy z roku 2012 italská prokuratura hodnotila v době pořízení podle médií jako nepodstatné, jejich význam se prokázal až po vraždě slovenského novináře.

Poslední Kuciakův článek se věnoval právě působení italské mafie na Slovensku, zpočátku šlo i o hlavní stopu ve vyšetřování. Prokazatelné kontakty s Vadalou měli na Slovensku asistentka expremiéra Fica Mária Trošková a bývalý poslanec strany Směr-SD a tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň. Oba své funkce před rokem opustili.

Video: Důkazy jsou neprůstřelné, vraha Kuciaka známe, práce policie je úspěch, říká Tódová

Na devadesát procent víme, kdo jsou vykonavatelé vraždy Jána Kuciaka, říká novinářka a jeho bývalá kolegyně Monika Tódová. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy