Agitace na gymnáziu? Šojdrová veze náctiletým vzácného hosta z Bruselu

22.02.2019 17:59

VÍME PRVNÍ Redakce ParlamentníchListů.cz obdržela zajímavou informaci. Na elitním katolickém Arcibiskupském gymnáziu v Praze se totiž v pondělí 25. února chystá europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) spolu s europoslancem a předsedou poslaneckého klubu Evropské lidové strany Manfredem Weberem (kandidát do čela Evropské komise) besedovat se studenty.

Agitace na gymnáziu? Šojdrová veze náctiletým vzácného hosta z Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Šojdrová

„Škola obdržela nabídku sekretariátu KDU-ČSL k setkání s M. Weberem jakožto vysokým představitelem EU. Témata vybírá škola. Pravděpodobně to budou: budoucnost EU po odchodu Británie, evropské hodnoty a jejich prosazování, možnosti mladých lidí v EU apod.; počítá se s dotazy žáků,“ sdělil ParlamentnímListům.cz k besedě Šojdrové se studenty ředitel Arcibiskupského gymnázia Richard Mašek.

Anketa

Co provést s bojovníky Islámského státu, kteří se chtějí vrátit do Evropy?

16%
81%
hlasovalo: 15836 lidí

Přednášku podle Maška škola chápe jako „setkání žáků s odborníky z praxe v rámci výuky povinných předmětů, realizované podle osnov“. Cílem přednášky je podle Maška „připomenutí či seznámení s významem a smyslem EU pro Evropu a Českou republiku“. Přednáška i následná diskuze proběhnou v anglickém jazyce.  

Akce se nelíbí jedné z matek studentů na gymnáziu Alici Tomkové, podle níž se jedná o politickou agitaci související s blížícím se termínem evropských voleb. Podle Tomkové s tím souvisí i to, že je přednáška a následná diskuze určena jen pro studenty dvou posledních ročníků vyššího gymnázia (septim a oktáv) tedy teoreticky prvovoliče.

Politické agitace ve školách jsou přitom v rozporu s paragrafem 32 školského zákona. „Ve školách a školských zařízeních není povolena činnost politických stran a politických hnutí ani jejich propagace,“ uvádí zákon.

Budou prezentovány lidovecké postoje?

„Pokud budou prezentovány lidovecké postoje, půjde o významnou informaci z důvodu silného zastoupení těchto názorů v Evropském parlamentu,“ sdělil ředitel Mašek k otázce, zda se nedomnívá, že se jedná o politickou agitaci. Sám se dle svých slov domnívá, že škola školský zákon dodržuje a beseda s Weberem a Šojdrovou zákonnou normu nepřekračuje.  

 „Jsou to právě ty ročníky, v nichž se u nás vyučuje předmět Základy společenských věd,“ uvedl ředitel Mašek k otázce, proč je přednáška a diskuze určena výhradně vyšším ročníkům. „Při různých příležitostech navštěvují školu různé osobnosti i z řad diplomatů, politiků, církevních činitelů – s různým politickým a náboženským postojem,“ sdělil k tématu ParlamentnímListům.cz ředitel Mašek.

Podle Alice Tomkové v rámci české katolické církve aktuálně soupeří dvě názorová křídla: liberální katolíci sympatizující s biskupem Václavem Malým a konzervativní křídlo přiklánějící se k pojetí církve reprezentované arcibiskupem Dominikem Dukou. „Současné vedení Arcibiskupského gymnázia se stále více přiklání k liberálnímu křídlu kolem Václava Malého,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Tomková.

Znepokojená matka...

„České církevní školy má v pravomoci biskup Malý,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Tomková. Tomkové se údajně nelíbila ani loňská akce „Vyjdi ven“. Akce Vyjdi ven byla studentská výstražná stávka, které se zúčastnily 15. března 2018 školy v celém Česku. Tisíce středoškolských studentů vyšly v poledne před školy na obranu ústavních hodnot a demokracie. Podle Tomkové mezi nimi byli i jedenáctileté děti. Tomková si na to, že se akce škola účastnila, stěžovala biskupovi Václavu Malému.

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se zviditelnila svou snahou postarat se o pět desítek syrských sirotků z utečeneckých táborů a přivézt tyto nezletilce bez doprovodu do České republiky.

Manfred Weber je německý politik a europoslanec, předseda Evropské lidové strany v europarlamentu. Weber je rovněž kandidátem této frakce na nového předsedu Evropské komise.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…