U zrodu skautu stál jakýsi Cimrman, píší Britové o něčem, co se v české kotlině už dávno tušilo...

Fenomén Cimrman

U zrodu skautu stál jakýsi Cimrman, píší Britové o něčem, co se v české kotlině už dávno tušilo...AKTUALIZOVÁNO
Skauti a Jára Cimrman Foto:

Foto: Twitter britské ambasády

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Česká hra na univerzálního génia Járu Cimrmana našla nečekanou a úsměvnou oporu v příspěvku britského velvyslanectví v České republice. Ambasáda sdílela fotografii z chlapeckého tábora na jihoanglickém ostrově Brownsea z roku 1907, který se obecně považuje za okamžik vzniku skautingu a jehož se měl zúčastnit i skaut jménem Jerry Cimrman. 

„Za počátek skautingu je považován tábor v Brownsea v roce 1907. Kromě vedoucího Roberta Badena Powella se ho údajně zúčastnil jakýsi Jerry Cimrman,“ napsala britská ambasáda. „Na fotografii bohužel chybí, protože sbíral lopuchové listí,“ končí popisek ke snímku z twitterového účtu Historic Newspapers. Příspěvku si rychle povšiml i český Junák. „111 a půl roku nám to tajili, ale nakonec MI6 otevřela královské archivy a je to venku! Sdílejte to, než to smažou!“ uvedli v nadsázce na svém facebookovém profilu čeští skauti s parafrází hlášky z divadelní hry Němý Bobeš, že Cimrman šel na listí. 

Skauting vznikl v roce 1907 v Anglii na základě myšlenek zakladatele Roberta Baden-Powella, tábor na ostrově Brownsea v zálivu u města Poole v anglickém hrabství Dorset se považuje za jeho počáteční bod. Baden-Powell si zde chtěl v praxi otestovat základy junáctví, které později popsal ve své knize Scouting for Boys. Akce se zúčastnila asi dvacítka chlapců, kteří si během týdne vyzkoušeli táboření, opracování dřeva či zápasení a naučili se dávat první pomoc.

Hnutí se postupně šířilo do dalších států a bylo také ovlivňováno dalšími osobnostmi. K nám skauta přinesl Antonín Benjamín Svojsík, o jeho rozvoj se zasloužil spisovatel Jaroslav Foglar.

Čtěte také:  Skauti přivezli do republiky rychlíkem z Lince betlémské světlo

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články