Írán jadernou dohodu dodržuje, říká agentura MAAE, která na ni dohlíží. Navzdory sankcím USA

Nukleární dohoda

Írán jadernou dohodu dodržuje, říká agentura MAAE, která na ni dohlíží. Navzdory sankcím USANOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Írán navzdory sílícím americkým sankcím dodržuje limity jaderné dohody, kterou vedle Teheránu podepsaly Spojené státy, Čína, Francie, Německo, Rusko, Británie a Evropská unie. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), která na plnění dohody dohlíží. Cílem dohody z roku 2015 bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Spojené státy od dohody loni v květnu odstoupily, zbylí signatáři si ji přejí zachovat.

Írán zachovává hranici, do které může obohacovat uran, a stejně tak i množství, kolik jej může skladovat, uvedla MAAE ve čtvrtletní zprávě, kterou poskytla signatářům jaderné dohody z roku 2015.

Nastavené hranice se drží i íránské zásoby těžké vody, která se užívá v jaderných technologiích. Teherán za poslední čtvrtletí jednu tunu těžké vody vyvezl.

Evropské mocnosti – Francie, Británie a Německo – se po odstoupení USA z dohody snaží zmírnit dopad opětovného uvalení sankcí na Teherán ze strany Washingtonu. Aby se vyhnuly střetu s USA kvůli jejich sankčnímu režimu, chtějí evropské země zavést náhradní mechanismus INSTEX, který umožní evropským podnikům s Íránem dál obchodovat.

Teherán ale tvrdí, že evropské země toto mimodolarové obchodování podmiňují vyjednáváním o íránských zbraních. Snahu trojice evropských států s nelibostí pozoruje také Washington, který se snaží íránské hospodářství oslabit kvůli jadernému programu Teheránu a jeho vlivu v Jemenu a dalších blízkovýchodních regionech.

Americký viceprezident Mike Pence minulý týden evropské mocnosti vyzval, aby od jaderné dohody s Íránem po vzoru Spojených států také odstoupily.

Čtěte také: V minisukních a sexy. Íránské ženy před islamistickým převratem

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články