Důchodová komise začala dotazníkem. ODS připravuje vlastní řešení systému penzí

Důchodová komise

Důchodová komise začala dotazníkem. ODS připravuje vlastní řešení systému penzíNOVÉ
Ilustrační foto Foto:

Shutterstock

1
Domov
Ladislav Šustr
Sdílet:

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) odstartovala existenci nové důchodové komise složenou z politiků a odborníků. Sociálnědemokratická politička zopakovala, že komise bude primárně řešit nízké penze u žen a dřívější odchod do důchodu pro vybrané profese. Opozice a odborníci však varují, že speciální skupina by se spíše měla zaměřit na příjmovou stránku a hledat zdroje financování. Stát totiž na důchody loni vydal spolu s dávkami celkem 457,5 miliardy korun. Počítá se s tím, že částka bude v dalších letech narůstat.

Ministryně Jana Maláčová už na začátku vzniku komise uvedla, že bude zřízena hlavně na nápravu starých křivd. „Chceme se v první řadě zaměřit na to, kde máme největší šanci na úspěch. Náš systém v sobě obsahuje pořád spoustu nespravedlností. Pro začátek můžeme odstranit alespoň ty největší. Na některých věcech se shodneme už dnes. Jsou to třeba nespravedlivě nízké důchody žen, nebo dřívější odchod do penze pro lidi z náročných profesí,“ uvedla Jana Maláčová.

Členům důchodové komise, kterých je celkem čtyřiačtyřicet, poté šéfka komise Danuše Neradová rozdala dotazník, který by měl přinést výsledky na míru solidarity a zásluhovost, podíl výdajů na hrubý domácí produkt či poměr penze ke mzdě. „Zjistíme mantinely, ve kterých se pohybujeme. Budeme vědět, jakou míru konsensu v jednotlivých oblastech potřebujeme najít, aby návrh mohl být realizován, a to po dlouhou dobu. Nemůžeme dělat opatření, která budou v platnosti dva tři roky,“ řekla šéfka komise Danuše Nerudová, která je rektorkou Mendelovy univerzity.

Primární cíle důchodové komise se nelíbí opozici, jež chce jasný návrh na reformu důchodového systému, který je podle odborníků do budoucna neudržitelný. Před tím varoval i místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer (ODS). „Věřím, že přesvědčíme paní ministryni, že musíme mít větší ambice než zmiňované dvě priority. Lidé v naší zemi, hlavně mladá generace, očekávají promyšlený koncept důchodové reformy,“ řekl dříve pro Echo24 Jan Bauer.

Sama ODS chce představit vlastní plán důchodové reformy. „Bohužel jsem se po první schůzce nezbavil pocitu, že se z komise stane debatní kroužek, jehož výsledkem budou jen kosmetické změny v systému. Budu ale pracovat na tom, abychom se do takové situace nedostali. Nechceme se spokojit jen s drobnými úpravami penzijního systému, proto jako ODS předložíme vlastní návrhy řešení penzí v České republice,“ uvedl člen důchodové komise za ODS Jan Bauer.

S politikem ODS souhlasí také místopředsedkyně stejného výboru Markéta Pekarová Adamová, která varovala před tím, aby se z důchodové komise nestal pouze „fíkový list“. „Měli bychom se připravit na dobu, kdy půjdou do důchodu početné ročníky, takzvané Husákovy děti. Potom bude hrát roli spíš to, jestli na důchody budou peníze, než to, jestli jsou penze spravedlivé,“ řekla Pekarová Adamová. Dodala, že se čas na řešení problému krátí a na předložení návrhu zbývá maximálně jeden rok.

Pekarová Adamová tím reaguje na pojistně-matematické zprávy o důchodovém pojištění z ministerstva práce. Ty uvádějí, že systém penzí by se mohl po nástupu silné generace sedmdesátých let propadnout do deficitu. Pokud by lidé odcházeli do penze v 65 letech, mohl by schodek za třicet let dosáhnout 3,4 procent HDP.

„Jestliže se dokázal důchodový systém vcelku úspěšně během minulého půlstoletí vypořádat s nárůstem věkové skupiny 65+ o sto procent, pak by to měl dokázat i v průběhu dalšího půlstoletí,“ uvádí zpráva z ministerstva. Resort dodává, že je ale potřeba nutní reforma a maximální snaha o změny, aby se zajistila stabilita a udržitelnost ve výši důchodů i v budoucnu.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Vládu dohnaly vlastní sliby. Není na důchody, ČSSD o omezení slev na dopravu či vyšším zdanění dividend

Miliardové škrty v dopravě i nové výdaje. Důchodcům se zřejmě přidá dalších 900 korun

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články