Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sevilla? Budou to dva zápasy bez balónu, tuší Coufal. Pro Trpišovského je to největší úspěch kariéry

Sport

  10:10
PRAHA - Ruka bývalého španělského brankáře Andrése Palopa zalovila v míse s míčky, jeden z nich vytáhla a ozvalo se: „Slavia Praha.“ Těsně předtím byla vytažena Sevilla, takže sešívaní narazí na rekordmana soutěže, který se z vítězství v Evropské lize (a předtím poháru UEFA) radoval celkem pětkrát.

Fotbalisté Slavie se radují po brance do sítě Genku. foto: ČTK/AP

První utkání se španělským favoritem odehrají svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského 7. března na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána, pyšnícího se kapacitou téměř 44 tisíc diváků, odveta bude o týden později v Praze.

Los osmifinále fotbalové Evropské ligy

FC Sevilla (VACLÍK) – SLAVIA PRAHA

Arsenal (ČECH) – Rennes (KOUBEK)

Chelsea – Dynamo Kyjev

Frankfurt – Inter Milán

Dinamo Záhřeb – Benfica Lisabon

Neapol – Salcburk

Valencie – Krasnodar

Petrohrad – Villarreal

První zápasy osmifinále jsou na programu 7. března, odvety o týden později.

Postupující do čtvrtfinále obdrží 1,5 milionu eur (38 milionů korun).

Nad vylosovaným soupeřem moc nejásal obránce Slavie Vladimír Coufal. „Jsou dvě možnosti – buď nás podcení a my máme nějakou šanci, anebo nás nepodcení. Nechci říct, že to bude šílené, ale už tehdy v Liberci to byly dva zápasy skoro bez balonu, takže očekávám něco podobného,“ usmíval se ironicky Coufal, který se španělskému celku postavil ještě v dresu Severočechů v roce 2013, oba zápasy skončily remízou.

Sevilla je považována za velkého favorita, nicméně její trenér Pablo Machín soupeře z Prahy nepodceňuje. „Ať si nikdo nemyslí, že budeme mít na růžích ustláno, protože Slavia je tým s velkým potenciálem. Všichni soupeři jsou v této fázi soutěže těžcí, protože si postup zasloužili,“ podotkl Machín.

„Půjdeme si pro postup, ale musíme být opatrní. V české lize jsou všechny týmy nepříjemné, o čemž jsme se přesvědčili v případě Olomouce. A Slavia tu ligu vede,“ ví kouč Machín, jehož tým si na úvod play off poradil s nevyzpytatelným Laziem Řím a po celkovém výsledku 3:0 bez problémů postoupil.

Podobné představení má za sebou i pražská Slavia. Ta v zápase s Genkem po obrovské chybě brankáře Ondřeje Koláře prohrávala, jenže inkasovaný gól Pražany nabudil. „Akorát nás to nastartovalo,“ tvrdil Lukáš Masopust, který v sešívaném dresu nastoupil vůbec poprvé. „Na tuhle šanci jsem čekal a věděl jsem, že jednou přijde. Jsem za ni rád.“

Výhra pomohla i koeficientu

Vítězstvím 4:1, pod které se dvěma brankami podepsal kapitán Milan Škoda, prokázala, že se Slavia ubírá správnou cestou. „Je to určitě sportovně největší úspěch v mé kariéře,“ radoval se trenér Jindřich Trpišovský, jenž je u týmu od prosince 2017.

Hráči Slavie se radují po brance Milana Škody.

Vladimír Coufal slaví branku, kterou vyrovnal na 1:1.

Vršovičtí zároveň udělali velkou službu českému fotbalu, protože definitivně potvrdili jeho umístění v elitní patnáctce v žebříčku národních koeficientů UEFA. Právě prvních patnáct příček zajišťuje i pro sezonu 2020/21 dvě místa v kvalifikaci Ligy mistrů a tři v bojích o Evropskou ligu. Kromě koeficientu získali slávisté finanční odměnu od UEFA, do klubové pokladny přiteklo 1,1 milionu eur (tedy 28,2 milionu korun), což dává zisk na prize money z aktuální pohárové sezony blížící se částce 200 milionů korun.

Do osmifinále by měla Sevilla naskočit v plné síle, bude postrádat jen záložníka Franca Vázqueze, jenž byl v zápase s Laziem po dvou žlutých kartách vyloučen a dostane automatickou jednozápasovou stopku. Jinak se proti Slavii postaví kompletní kádr včetně zkušeného kapitána Jesúse Navase nebo českého reprezentačního brankáře Tomáše Vaclíka.

„Všichni se mě ptali, co je Slavia zač a co od ní čekat. Je pravda, že v konkurenci s Chelsea, Arsenalem nebo Neapolí byla Slavia v očích mých spoluhráčů tím méně známým soupeřem. Jenže já vím, co nás čeká, a hlavně si všichni určitě ještě pamatujeme, jak nás v létě dokázala potrápit Olomouc,“ připomněl Vaclík dvě srpnová střetnutí s Hanáky, v nichž Sigma soupeře v domácím utkání notně potrápila, a nakonec po souhrnném výsledku 0:3 nepostoupila.

Autor: