V Nerudově ulici se v 10.30 setkají zástupci Senátu, vysokých škol, studentů a organizátoři festivalu Mene Tekel u pamětní desky, která připomíná pochod studentů za svobodu a demokracii na Pražský hrad dne 25. února 1948. Konal se v den, který tehdejšímu Československu přinesl čtyři desítky let života v nesvobodě. O hodinu později účastníci setkání položí kytici u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

Po vernisáži několika výstav věnovaných pronásledování lidí v historii i dnes bude festival proti totalitě v 15.00 v kostele Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí zahájen. Festival Mene Tekel chce vždy v době výročí komunistického puče připomínat historické mezníky Česka i dalších evropských států a přinášet svědectví o protiprávnosti totalitních režimů.

Jan Zajíc
Jan Zajíc by mohl mít pamětní desku na Václavském náměstí

V 18 hodin pořádá platforma Bez komunistů na Staroměstském náměstí shromáždění k obětem komunistického režimu a uctění svobody. Zahájeno bude před palácem Kinských, z jehož balkonu v únoru 1948 promlouval Klement Gottwald. Bylo to však 21. února a jeho kdysi hojně citovaná věta "Právě jsem se vrátil z Hradu…" o tom, že prezident přijal demisi nekomunistických ministrů, zazněla až na Václavském náměstí z korby nákladního vozu. V březnu po úmrtí nestranického ministra zahraničí Jana Masaryka byla potvrzena komunistická vláda.

Výroční den puče si o 21 let později vybral pro svůj čin i Jan Zajíc, který se na Václavském náměstí v Praze upálil ze stejných důvodů jako Jana Palach. Oba chtěli vyburcovat společnost z deziluze, která přišla po okupaci vojsky Varšavské smlouvy a Československu vzala naději na svobodnější život. Zajícův čin si dnes ve 12.30 připomenou lidí na Václavském náměstí. O hodinu dříve zapálí studenti a další lidé svíčky v Praze 7 na rohu ulic Jana Zajíce a Nad Královskou oborou.

Lidé uctili památku 50. výročí upálení Jana Palacha Pochodem světla 16. ledna v Praze.
Cesta světla za Palacha. Nebyli to blázni, řekl o živých pochodních historik