Skončil první den summitu Trumpa s Kimem v Hanoji. Americký prezident byl s jednáním spokojen

Skončil první den historicky druhého společného summitu prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Podle amerického prezidenta se jednání, které se má týkat i míru na Korejském poloostrově, povedlo.

Tento článek je více než rok starý.

Hanoj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři obou zemí spolu na závěr prvního dne summitu povečeřeli

Lídři obou zemí spolu na závěr prvního dne summitu povečeřeli | Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump si na twitteru pochvaloval první den jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Oba státníci ho zakončili společnou večeří. Předtím se sešli na uzavřeném jednání. O čem spolu mluvili, ale nezveřejnili.

Hlavní část historicky druhého summitu obou zemí je naplánovaná na čtvrtek. Bílý dům oznámil, že Trump a Kim na závěr vydají společné prohlášení.

Spojené státy chtějí jednáním s KLDR docílit odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. S Kim Čong-unem by se ale mohli dohodnout i na formálním vyhlášení konce korejské války, která skončila v roce 1953 jen podpisem příměří a dodnes tak není fakticky ukončená.

Mírová smlouva může podle agentury AP přinést Severní Koreji mezinárodní uznání i zmírnění některých ekonomických sankcí.

Podání rukou obou státníků | Zdroj: Reuters

wal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme