Neměl majetek, peníze a zbylo po něm jenom pár osobních věcí... Ale hlavně sedm exekucí v celkové hodnotě 13 729 419 Kč. Kvůli těm Andrea s Jiřím před svatbou dokonce uzavřeli předmanželskou smlouvu, aby exekutoři nesáhli na nevěstin majetek.

Peníze se z Pomejeho věřitelé v minulosti snažili dostat nejen klasickým právnickým kolečkem, ale i holohlavými vymahači. Na zadluženého Jirku čekávali u branky v černých mercedesech a párkrát mu přiložili i pistoli k hlavě. Pokoj mu dali až ve chvíli, kdy zjistili, že jim nemá co dát.

Jenže potom, co herec podlehl rakovině, by do finanční pasti mohla spadnout jeho stále ještě oficiální manželka Andrea, která rozvod odložila právě kvůli zákeřné nemoci. Podle Bleskem osloveného renomovaného pražského právníka Jana Černého má vdova jedinou šanci. Zříct se zadlužené pozůstalosti.

„Pokud by dědictví převzala, tak by byla zodpovědná i za dluhy. Má právo ho ale odmítnout. V tom případě se věřitelé mohou uspokojovat jen na tom majetku, který po zesnulém zbyl,“ vysvětlil Blesku. Podle dostupných informací ale po Jiřím nezůstalo vlastně nic. „Věřitelé se mohou uspokojit pouze z majetku po zesnulém. Jiný majetek jim k dispozici není. Nemají proti sobě dlužníka, ten prostě zemřel. Pokud by z toho, co zbylo, nebyli věřitelé úplně uspokojeni, tak prostě nedostanou celou částku,“ dodal.

Prokletá »tvář«

Pomeje spadl do finančního bahna kvůli filmu Andělská tvář. Ještě než začal točit, zradil ho totiž koproducent, sebral svých 20 milionů a zmizel. „Ty jsem si pak půjčil na sebe, a ne na firmu. Člověk, co mě podrazil, podmiňoval financování filmu tím, že do toho vstoupíme jako fyzické osoby. Kdybych se zadlužil jako majitel firmy, bylo by to úplně o něčem jiném. Přepočítal jsem se,“ přiznal kdysi producent. Bohužel film nezaznamenal úspěch a do kin přišlo pouze 70 tisíc diváků. Na to, aby Pomeje splatil svůj dluh, by ale potřeboval nejméně 300 tisíc návštěvníků.

V roce 2005 upadl do konkurzu a v průběhu dvanácti let všechny peníze, které vydělal, šly správkyni konkurzní podstaty. „To byly ale šušně. Správkyně mi vzala práva na všechny filmy, které jsem předtím vyrobil. Ztratil jsem i práva na Andělskou tvář, nemohl jsem s filmem nakládat a snažit se, aby třeba vydělal,“ stěžoval si tehdy Pomeje s tím, že mu nezůstal žádný majetek.

Správkyně konkurzní podstaty mu také rozprodala práva na pohádku Z pekla štěstí do Německa. Jenže k jeho smůle notně pod cenou. „Film, který stál devadesát milionů korun, prodala za tři sta padesát tisíc, tak směšnou částku!“ rozčiloval se Jiří, který s tím ale nemohl nic dělat.

Krach manželství

V době, kdy nasekal dluhy, bydlel s první manželkou Michaelou Kuklovou (50) v pronajatém bytě ve Slivenci. Jednoho dne tam vlítli exekutoři a zabavili mu všechno, co se dalo. Od vidliček až po sedačku. Manželé se ze dne na den ocitli v holobytě.

Dluhy tak mohly ve finále i za to, že ho manželka vyhodila. Pomeje toužil po dítěti, ale Kuklová chtěla mít finanční jistotu a také nechtěla vychovávat dítě v centru Prahy. Jiří tedy prodal byt a plánoval si uložit dva miliony z výdělku Andělské tváře na účet. Jenže místo dítěte a peněz zase přišli vymahači.

VIDEO: Andrea ať si sáhne do svědomí! Vyhodit chlapa s rakovinou? Důvěrnice Pomeje (†54) o konci jeho života

Video
Video se připravuje ...

Andrea ať si sáhne do svědomí! Vyhodit chlapa s rakovinou? Důvěrnice Pomeje (†54) o konci jeho života Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
189 fotografií