Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Hamáček zůstává v čele ČSSD, ve vedení je i ministr Petříček. Strana si schválila zrušení ‚ženských‘ kvót

Česko

  16:15aktualizováno  21:26
Hradec Králové - Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček povede ČSSD další dva roky. V tajné volbě na sjezdu v Hradci Králové v pátek získal 433 hlasů, proti bylo 57 delegátů, 11 lístků bylo neplatných. Oznámila to volební komise. Protikandidáta obhajující předseda na sjezdu neměl. Ve volbě tak získal Hamáček stejnou percentuální podporu jako předseda koaličního ANO Andrej Babiš na nedávném sněmu tohoto hnutí, tedy zhruba 86 procent.

Jan Hamáček foto:  Michal Šula, MAFRA

V historii ČSSD je páteční Hamáčkův výsledek druhý nejlepší. V dubnu 2001 ho předčil Vladimír Špidla, pro nějž se tehdy ve volbě předsedy strany vyslovilo 87,5 procenta delegátů. Podobný výsledek zaznamenal také v březnu 2015 Bohuslav Sobotka, jemuž dalo hlas 85 procent delegátů.

Statutárním zástupcem šéfa ČSSD bude dosavadní místopředseda ČSSD Roman Onderka. Podle oficiálních výsledků dostal 410 ze 495 odevzdaných hlasů, podle původních neoficiálních informací to bylo 416 hlasů. V tajné volbě neměl Onderka protikandidáta.

Onderka v kandidátském projevu řekl, že se ČSSD musí začít zabývat reálným životem lidí a říkat jim, ze ví o jejich problémech. Nové vedení ČSSD, které sjezd zvolí, musí být podle Onderky týmem. Ve zjevné narážce na hnutí ANO premiéra Andreje Babiše uvedl, že jen tak bude moci strana konkurovat uskupením, která jsou podle něj řízena, případně vlastněna jedním člověkem.

Řadovými místopředsedy ČSSD se v pátek stali podle dvou zdrojů LN ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (390 hlasů), ministr zahraničí Tomáš Petříček (256 hlasů) a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a poslanec Ondřej Veselý (313 hlasů). Oficiálně budou výsledky oznámeny v sobotu, kdy sjezd pokračuje. V sobotní volbě se o funkci posledního místopředsedy utkají Lucie Orgoníková a Tomáš Hanzel.

O kandidaturu nakonec neusilovali usilovat předseda ČSSD v Libereckém kraji Jan Mečl ani ministr kultury Antonín Staněk. Druhý jmenovaný stažení své kandidatury zdůvodnil tím, že ČSSD potřebuje silné ministry, kteří pracují, a silné místopředsedy, kteří se budou straně věnovat na 100 procent. 

Na pět pozic řadových místopředsedů ČSSD tak kandiduje šest lidí. Jde o místopředsedu sněmovny Tomáše Hanzela, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, zastupitelku Přibyslavi a bývalou mluvčí ČSSD i vlády Lucii Orgoníkovou, ministra zahraničí Tomáše Petříčka, starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu a poslance Ondřeje Veselého.

V diskusi se s vrcholným vedením ČSSD rozloučil někdejší úřadující předseda Milan Chovanec, zopakoval, že se vzdá poslaneckého mandátu, zůstane ve vedení plzeňských sociálních demokratů. Rozhodl se tak kvůli nesouhlasu se spoluprací ČSSD s hnutím ANO. Hamáček mu za dosavadní působení v ČSSD poděkoval.

Hamáček: vláda není ‚posvátnou krávou‘

V kandidátském projevu Hamáček pohrozil odchodem sociálních demokratů z menšinové vlády s ANO, pokud se hnutí vedené Babišem bude sbližovat s pravicí.

„Pokud by se ANO rozhodlo objímat s pravicí, můžeme odejít,“ prohlásil a dodal, že vláda není pro ČSSD „posvátnou krávou“. Mezi tím, co sociální demokraté budou hájit, jmenoval dostupné bydlení, zdravotnictví, kvalitu potravin a právo na práci.

Přeseda strany však uvedl, že dohody uzavřené s ANO se zatím plní a pokud se na tom nic nezmění, bude ČSSD ve vládě pokračovat.

V desetiminutovém projevu Hamáček připomenul, že před rokem stranu vedl do jednání s ANO. Vstupem do kabinetu sociální demokraté zabránili vzestupu extremismu reprezentovaného hnutím SPD Tomia Okamury, řekl Hamáček. ČSSD podle něj ukázale, že dokáže prosazovat svoje priority. „Splnil jsem slib, zvedli jsme se z kolen, nelitujeme se, nehádáme se, neflákáme se,“ uvedl.

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek Hamáčkova slova o možném sbližování ANO s pravicí odmítl, hnutí podle něj není levicové ani pravicové. Výrok měl podle něj pomoci Hamáčkovi ke zvolení.

Fiala: ČSSD zůstává v područí Zemana a Babiše

Znovuzvolení vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka předsedou sociální demokracie podle šéfa opoziční ODS Petra Fialy znamená, že ČSSD bude nadále v područí prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO). Bude také pokračovat soutěž mezi ANO a ČSSD v populistických nápadech, uvedl v tiskové zprávě lídr občanských demokratů Fiala.

„Potvrzuje se, že ČSSD bude nadále v područí Miloše Zemana a Andreje Babiše. Výsledek volby také znamená pokračování soutěže v populistických nápadech mezi ČSSD a hnutím ANO. Místo skutečné reformy důchodového systému bude vláda řešit jeho větší ‚solidárnost‘, místo snižování daní ČSSD navrhuje naopak jejich zvyšování. Živnostníci se dočkají pouze verbálního zastání, protože to budou oni společně se zaměstnanci, kdo budou muset levicové nápady vládních stran zaplatit,“ uvedl Fiala.

Konec ‚ženských‘ kvót

Už před hlasováním Hamáček prosadil změnu stanov, které podle něj stranu modernizují. ČSSD podle nich nebude mít kvóty pro zastoupení žen na kandidátních listinách do některých voleb a v nejužším stranickém vedení nebude muset být aspoň jedna žena. Zároveň zanikne ústřední výkonný výbor, což je nyní nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy.

Hamáčkově výzvě k přijetí zásadní změny vyhovělo 413 delegátů, proti hlasovalo 45 sociálních demokratů a zdrželo se jich 31. Na rozdíl od tajné volby předsedy vhozením lístku do urny v tomto případě delegáti hlasovali elektronicky.

Ústřední výkonný výbor nahradí nová podoba předsednictva, tedy širšího vedení ČSSD. V předsednictvu budou další zástupci stranických krajských organizací. Mělo by mít asi šest desítek členů, což je v porovnání s nynějším ústředním výkonným výborem zhruba třetina.

Zeman byl k ČSSD vstřícný. Útočil ale na její liberální část, míní zástupci parlamentních stran

Ve stanovách už nebude ustanovení, podle kterého aspoň 40 procent všech kandidátů do sněmovny a do zastupitelstev krajů musí tvořit lidé opačného pohlaví, než je většina kandidátů. Místní stranické organizace budou muset mít podle schválených stanov licence, předsednictvo tedy o nich bude mít přehled a licence bude moci odebírat. Stanovy nově upravují například i pravidla pozastavování stranického členství a vylučování členů a elektronické hlasování.

Nové stanovy jsou výrazně kratší než současná pravidla vnitřního chodu strany. Předkladatelé si od nich slibují větší akceschopnost stranických orgánů. Připouštějí ale další úpravy dokumentu.

Některé změny v návrhu provedl sjezd už v pátek podle požadavků předsednictva v reakci na některé kritické hlasy z frakcí, jako jsou sociálnědemokratičtí senioři a ženy. Individuální pozměňovací návrhy, jak zazněly od delegátů z pléna, sjezd nepřijal.

Nové stanovy budou účinné po registraci na ministerstvu vnitra.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!