Hlavní obsah

Masy Alžířanů protestují proti prezidentovi

Alžír

Desetitisíce Alžířanů vyšly v neděli opět do ulic na protest proti záměru současného prezidenta Abdalazíze Butefliky znovu se ucházet o nejvyšší funkci. Demonstranti se shromáždili v hlavním městě Alžíru i v dalších městech, napsala agentura Reuters s odvoláním na místní obyvatele a svědky. V neděli vypršela lhůta pro podání kandidatur a Buteflika oficiálně potvrdil, že kandidovat bude.

Foto: Ramzi Boudina, Reuters

Protesty v Alžíru

Článek

Buteflika, jemuž je 82 let, se chce ucházet o pátý mandát. Jeho záměr vyvolal značné pobouření a agentura Reuters v této souvislosti hovoří o největší vlně protivládních demonstrací v Alžírsku od arabského jara v roce 2011. Už v pátek ve městech po celé zemi protestovaly desetitisíce lidí. Demonstrace byly nejprve pokojné, později ale došlo nedaleko prezidentského paláce k potyčkám mezi protestujícími a policií.

Navzdory protestům Buteflikův tým podle alžírské televize odevzdal dokumenty potřebné pro prezidentovu kandidaturu. Šéf volební komise ale pak uvedl, že kandidáti musí podklady odevzdat osobně, což Buteflika neučinil. Zda to znamená, že jeho kandidatura je neplatná, zatím není jasné.

Prezidentské volby jsou v Alžírsku vypsány na 18. dubna a Buteflika potvrdil teprve nedávno, že v nich bude znovu kandidovat. U moci je od roku 1999. V roce 2013 utrpěl mozkovou příhodu a od té doby se na veřejnosti takřka neobjevuje, přísahu po volbách v roce 2014 skládal na invalidním vozíku. Momentálně je na vyšetření ve Švýcarsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám