Hlavní obsah

Letadla vlála ve větru nad Birminghamem. Británii trápí bouře Freya, fouká i v Německu

Londýn/Düsseldorf

Velké vlny a silný vichr bičovaly v pondělí část britského pobřeží, kam dorazila v neděli bouře Freya. Britští meteorologové vydali v pondělí ráno varování před silným větrem, v zálivu u Swansea měl v nárazech rychlost přes 120 km/h. Silný vítr na hranici orkánu trápí i západ Německa, kde museli odložit nebo zrušit karnevaly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Piloti bojovali se silným větrem při přistávání na letišti v BirminghamuVideo: AP

 
Článek

Agentura AP publikovala video zachycující letadla přistávající v neděli v silném větru na letišti v Birminghamu a problémy neměla jen letecká doprava.

Vichr napříč Anglií a Walesem lámal stromy a kvůli popadaným dřevinám byl uzavřen kus dálnice M4 ve Walesu.

Už v neděli také napadalo ve Spadeadamu i na severu Cumbrie šest centimetrů sněhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velkou Británii zasáhla bouře FreyaVideo: Reuters

I když největší nárazy větru byly v noci na pondělí a ráno, vítr má trápit části Británie po celé pondělí. Dál má také pršet a místy bude i padat sníh.

Vichřice narušila karnevaly v Německu

Silný vítr fouká kvůli tlakové níži Bennet i v Německu, kde v pondělí v Severním Porýní-Vestfálsku narušil karnevalové veselí. Porúrské město Bottrop dokonce z bezpečnostních důvodů průvod maškar odřeklo.

„Pro mnoho lidí, kteří se do příprav zapojili, je samozřejmě těžké se s tím vyrovnat,” řekl starosta Bottropu Bernd Tischler. Podle meteorologů však může vítr v nárazech dosahovat místy rychlosti okolo 110 kilometrů v hodině, což je jen těsně pod hranicí orkánu.

Další města začátek karnevalových průvodů, jejichž nedílnou součástí jsou alegorické vozy, odložila o několik hodin, protože odpoledne by měl podle předpovědi vítr utichat. Města také sledují rychlost větru, aby v případě silného větru mohla průvody dodatečně odřeknout. Místy také nepouštějí do průvodů koně a alegorické vozy nebo odstraňují části výzdoby. Düsseldorf chce zákaz karnevalu vydat, pokud rychlost větru přesáhne hranici 60 kilometrů v hodině.

Už v noci na pondělí vítr v okolí Düsseldorfu a Kolína lámal větve stromů, převracel popelnice a kácel mobilní značení. Kvůli vyvráceným stromům bylo odřeknuto několik regionálních železničních spojů. Na dálnici A4 u Kolína spadl nad ránem strom, vážně poškozena byla dvě nákladní a dvě osobní auta, zraněn ale nebyl nikdo.

Vítr může dělat problémy také v Česku. Aktuální výstraha meteorologů platí až do úterý. [celá zpráva] Varování vydali také meteorologové na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám