Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Tesla v Praze otevře první servis, měl by fungovat i jako ‚výdejna‘ aut. Na internetu loví zaměstnance

Ekonomika

  5:00
PRAHA - Největší výrobce elektromobilů na světě, americká Tesla, brzy otevře svůj první český servis. Původně se počítalo s tím, že by mohl být otevřen v únoru, zatím je ale stále zavřený a firma na svých webových stránkách stále nabízí tři volné pracovní pozice. Chybějí dva technici a jeden specialista na autodíly.

Showroom Tesly v Praze. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Na dotazy LN automobilka nereagovala. Servis už ale má pověšená loga Tesly a vyvěšené otevírací hodiny. Konkrétní termín otevření zatím zůstává neznámý. Ve Freyově ulici v pražských Vysočanech obsadí první patro a část zázemí budovy, v níž nyní sídlí prodejce luxusních ojetých vozů Advantage Cars.

Kromě servisu by mělo jít i o místo, kde si budou zákazníci přebírat vozy objednané přes internet. Právě na tento způsob prodeje chce kalifornská automobilka do budoucna vsadit. 

Tesla uvedla na trh Model 3 za 35 tisíc dolarů. Prodávat se bude jen online

„Abychom mohli prodávat za tyto ceny a zůstat finančně soběstačnými, Tesla přechází celosvětově na výhradně online prodeje. Nyní můžete koupit teslu v Severní Americe během jedné minuty po telefonu a tato možnost bude brzy rozšířena po celém světě,“ stojí v tiskové zprávě z minulého týdne.

Šéf Tesly Elon Musk následně na Twitteru potvrdil, že vůz si budou moc zákazníci převzít například v servisu. Automobilka chce takto ušetřit zhruba šest procent, které ji nyní stojí prodejní síť.

Vyšší poptávka za nižší ceny

Očekává se, že nástup levnějšího modelu 3 i nový český servis zvedne poptávku. Češi si loni i bez asistence oficiálního zastoupení ze zahraničí dovezli 85 nových tesel a dalších 43 ojetých. Mezi novými auty byla Tesla čtvrtým největším prodejcem elektrických automobilů v Česku. 

A to šlo o vozy, jejichž cenovka začínala zhruba na dvou milionech korun. Lepší prodeje měly BMW, Volkswagen a první Nissan. Jejich auta do zásuvky se ale dají pořídit kolem milionu. 

Celkem podle údajů ministerstva dopravy jezdilo na českých registračních značkách na přelomu roku 397 tesel, od začátku roku ale další přibyly. Jejich majitelé musejí nyní do servisů v Německu a v Rakousku. Nejblíž jsou v Norimberku a Mnichově, Linci a Vídni. Více než polovina majitelů je z Prahy a jejího okolí. Celých 21 tesel je registrováno v sedmitisícových Černošicích, pro srovnání v Brně, které má padesátkrát více obyvatel, jich je 35.

Showroom Tesly v Praze.

Tesla nyní zažívá výrazný nárůst prodejů. Naplno se rozběhla výroba zatím nejlevnějšího modelu 3, který je nově k dostání i ve verzi za 35 tisíc dolarů. Po přepočtu na koruny a připočtení české daně z přidané hodnoty jde o méně než milion korun.

To je tak přibližně polovina toho, za co se prodávají nejlevnější verze větších modelů S a X a automobilka si od toho slibuje, a čísla to ukazují, že se podařilo oslovit výrazně širší skupinu zákazníků.

Tesla do Česka nechvátá

Vyšší poptávce po autech Tesle může nahrát i to, že Evropská unie zpřísnila emisní limity. A ty se prakticky nedají splnit bez výrazně vyššího prodeje elektromobilů. Vozy do zásuvky by tak - na rozdíl od současnosti - měly být na silnicích běžnější.

Tesla zatím ale nemá moc důvodů s prodejem v Česku chvátat, a to i přesto, že se čeká, že zájem o vozy Tesla poroste. V Evropě zatím není k dostání nejlevnější verze modelu 3, která se minulý týden začala prodávat v USA.

Ta by měla přilákat méně solventní zákazníky. Elon Musk navíc v neděli oznámil, že 14. března představí malé SUV Model Y, které doplní řadu vozů S, 3, X, Y dávající dohromady slovo „sexy“. Tři čtvrtiny dílů „ypsilonu“ mají být stejné. Podobně jako model 3 by i nové Y mělo oslovit výrazně více kupců než dvakrát dražší modely S a X.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!