Uprostřed Milána, který je světem uznávaný jako jedno ze čtyř hlavních měst módy, se před dvěma měsíci (tedy včas před týdnem módy, kdy se do italského města sjedou módní redaktoři a trendsetteři z celého světa) otevřel koncept store s českou návrhářskou módou.

High Perspective, jak se obchod jmenuje, najdete ve čtvrti Porta Romana, která by se dala přirovnat například k pražským Vinohradům. Je hned vedle centra, ale nájmy jsou tu o něco přívětivější. I proto si ji pro svá sídla vybírá čím dál víc známých italských módních značek jako Etro nebo Prada.

„Chtěli jsme něco industriálního, ale ne na periferii. Hledali jsme nějaký zvláštní prostor, ideálně v horším stavu, který bychom si mohli upravit po svém,“ popisuje Pavel Muhlheim, který High Perspective rozjel společně s obchodní partnerkou Michaelou Švejstilovou.

„Cílíme na mladší lidi, především skupinu urban professionals mezi 25 a 35 lety. Proto nabízíme jak streetwear, tak elegantní i výrazné kousky, které se dají navzájem zkombinovat. Italský vkus je trochu barevnější a crazy, a právě proto věříme, že čeští návrháři budou mít v Miláně úspěch,“ říká.

I když by si někdo mohl pomyslet, že český koncept store v Miláně bude spíš jen dočasný pop-up na pár měsíců, není tomu tak. „Standardní doba pronájmu nebytových prostor v Itálii je šest let. Najít vhodný prostor, který splní vaše představy, je náročné jak u nás v Česku, tak tady v Itálii nebo kdekoli jinde na světě. Na to jsme ale měli štěstí a možná i z toho důvodu nám související úřední záležitosti nepřipadaly tak náročné,“ vysvětluje Michaela Švejstilová.

Interiér, který si navrhli sami, působí syrově, ale stylově zároveň. Naznačuje lásku k undergroundu, nezávislosti a elektronické hudbě. Je v něm cítit atmosféra berlínské klubové scény, kterou nynější obchodní partneři v minulosti pár let intenzivně žili.

„Když cestujeme po světě, rádi hledáme nová místa s originálním konceptem, který odpovídá našemu životnímu stylu. Kde najdete mimo obchodu i něco navíc. Ať už nové neznámé designéry, výstavu, nebo zajímavé časopisy a knihy,“ popisuje Michaela Švejstilová a dodává, že mezi inspiracemi pro jejich obchod je například oblíbený berlínský koncept Voo Store.

Když do obchodu vstoupíte, uvítá vás galerie, ze které přes část s knihami a časopisy projdete přímo do místnosti s módou. Na jednoduchých kovových štendrech visí dámské i pánské oblečení, které prošlo po molech pražského týdne módy MBPFW. Pánské kalhoty, trika a mikiny od Jana Černého, sukně, šaty a bundy od značek LAFORMELA a Chatty nebo batohy a kabelky od Pavla Brejchy a Alex Monhart.

Na rozdíl od většiny pražských fashion showroomů, které fungují na principu komisního prodeje, High Perspective modely od designérů odkupuje. „Chceme návrháře podpořit. Většinou se jedná o mladé začínající značky, které potřebují peníze k dalšímu rozvoji. O to víc si vážíme přístupu některých z nich, kteří nám po odkupu s důvěrou v náš projekt vyjádřili podporu tím, že další kusy zapůjčili do komise. Tento formát, odkup doplněný komisí, bychom rádi udrželi,“ říká Michaela Švejstilová.

Komunitu zákazníků a fanoušků si zatím High Perspective postupně buduje. „V Miláně chybí nezávislý prostor, alternativa k velkým značkám, která propojuje autorskou módu se současnou elektronickou hudbou. Každý, kdo sem přijde, reaguje velmi pozitivně,“ říká Pavel Muhlheim.

Když se podíváte na styl běžných lidí v ulicích, pochopíte, proč je právě Miláno označováno jako město módy. „Jsou tu mladí, kteří si mohou dovolit značkovou módu. Lidé tu mají přehled, sledují módní přehlídky a vědí, co je nového, a například kabelka za tři tisíce eur je tu standard,“ vysvětluje majitel obchodu, podle kterého k italské kultuře patří větší investice do osobního šatníku a doplňků než třeba v Česku.

Velkou počáteční investici zaplatili Pavel Muhlheim s Michaelou Švejstilovou sami s pomocí rodiny. Aktuálně plánují rozšíření sortimentu o další značky a pracují na výstavním programu. Důležitým dalším krokem, ke kterému High Perspective hledá investora, je zprovoznění e-shopu. Kamenný obchod s výstavami a eventy je pro ně ale základní platformou, kterou chtějí rozvíjet dalšími směry.

„Naším snem by bylo mít několik poboček po Evropě – Berlín, Londýn, Paříž. A k tomu e-shop, ideálně s doručováním po celém světě, abychom mohli cílit i na asijskou klientelu,“ popisuje dlouhodobé plány High Perspective Pavel Muhlheim.