Schillerová naráží. Propouštět odmítají i ministři ANO

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: Anna Vacková, E15

Alena Schillerová o brífinku (15. května 2017)
Andrej Babiš a Alena Schillerová o brífinku (15. května 2017)
3
Fotogalerie

Záměr ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) škrtnout s výjimkou učitelů, policistů a vojáků každé desáté místo ve státní správě je podle ostatních členů vlády nereálný. Jde zhruba o 12 až 13 tisíc úředníků a dalších zaměstnanců. Po ministrech ČSSD odmítají „decimaci“ i jejich kolegové z ANO.

„I paní ministryně Schillerová už asi tuší, že propustit každého desátého pracovníka na financích nebude možné,“ řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Připomněl, že Generální finanční ředitelství nabralo stovky lidí kvůli zlepšení výběru daní.

V rezortu vnitra nevidí Hamáček téměř žádný prostor k personálním úsporám. Na samotném ministerstvu by mohl zrušit nejvýše dvě až tři procenta míst.  

K plošnému desetiprocentnímu zeštíhlení je skeptický i ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). „Počet zaměstnanců ministerstva a jemu podřízených organizací musí být takový, aby dokázal zabezpečit agendu související s posilováním armády i rostoucím rozpočtem,“ uvedl.

Razantnější zásahy vylučuje šéf rezortu zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). „Například na IT jsme loni ušetřili desítky milionů korun, v tomto roce jsme škrtli přes pět desítek volných míst,“ vyjmenoval s tím, že další podobné úspory už nejsou možné, protože ministerstvo je malé a jeho provozní výdaje činní jen sedm procent.

Také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) si nedovede představit odchod každého desátého úředníka. „Nejde jen o ministerstvo, ale i organizace jako Česká inspekce životního prostředí, Česká geologická služba, Český hydrometeorologický ústav a další. V rezortu vychází úspora nejvýše na 350 lidí,“ řekl.

O škrtech kvůli sestavování státního rozpočtu na příští rok budou příští týden jednat členové vlády s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní Schillerovou. Další pondělí se pak sejde koalice.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec potvrdil, že rezort nyní připravuje podklady pro zmíněné jednání a zopakoval, že letos v lednu MF zrušilo 212 míst.