Podezření na nezákonný odpočet DPH. Policie prověřuje možné daňové úniky farmy Čapí hnízdo

Policie začala prověřovat, zda hospodaření farmy Čapí hnízdo nedoprovázely daňové úniky. Serveru Neovlivní.cz to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Má jít o nezákonný odpočet DPH, stamilionové částky vynaložené na reklamu a podezření na další daňové delikty. Už více než tři roky přitom policie vyšetřuje v kauze Čapí hnízdo údajný dotační podvod, kvůli kterému stíhá premiéra Andreje Babiše (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 10:27 6. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Celou věcí se vyšetřovatelé 7. oddělení Odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství policie zabývají od 19. prosince loňského roku a to na základě velmi obšírného trestního oznámení pro podezření ze spáchání daňového deliktu,“ napsala serveru iROZHLAS.cz mluvčí pražské policie Andrea Zoulová s tím, že „ve věci dosud nebyly zahájeny úkony trestního řízení“.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se protáhne do konce dubna, Šaroch vyhověl žádosti policie

Číst článek

To potvrzuje pro Radiožurnál i Cimbala: „Městské státní zastupitelství v Praze vytěžilo informace získané v rámci vyšetřování věci označené Kauza Čapí hnízdo, které by mohly nasvědčovat tomu, že byl spáchán trestný čin. Poznatky Městské státní zastupitelství v Praze předalo pod vlastní spisovou značku policejnímu orgánu k šetření. V současné době tedy probíhá prvotní fáze před zahájením trestního stíhání.“

Možné daňové delikty v souvislosti s hospodařením farmy Čapí hnízdo poprvé zmínil už v roce 2014 německý finanční úřad, který měl pochybnosti o platbách za údajnou reklamu německé pobočky Agrofertu u olbramovické farmy. Své podezření Němci tehdy podle portálu Echo24.cz předali oficiálně českým kolegům z finanční správy.

Farma totiž mohla skrze reklamu pomáhat holdingu Agrofert ušetřit na daních. Současně tento postup ale pomáhal i farmě Čapí hnízdo, aby byla vůbec schopna splácet úvěry.

Kauza Čapí hnízdo

Ministerstvo financí ovšem v době, kdy z německého berního úřadu dorazila do Prahy zmiňovaná depeše, řídil přímo Babiš a případ se nikam neposunul, napsal server Neovlivní.cz.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka řekl Radiožurnálu, že společnost o vyšetřování neví a nikdo je zatím nekontaktoval. Daňové úniky na farmě odmítl.

Chci být garantem férového přístupu GIBS. Kvůli Čapímu hnízdu nepociťuju žádné tlaky, říká Dragoun

Číst článek

Následně si česká policie, která od roku 2015 řeší dotaci Evropské unie pro Čapí hnízdo, objednala znalecký posudek o ekonomické kondici farmy. A v posudku se informace o podezření z daňových deliktů podle informací serveru rovněž objevily. A toto podezření zmiňuje i zpráva Evropského úřadu pro boj s podvody OLAF, která dotaci pro Čapí hnízdo zkoumala.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.

Petr Jadrný, Nikola Kopáčová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme