Hlavní obsah

Elon Musk: Bitcoin se na platby hodí více než peníze

Novinky, mif

Velkou důvěru v kyberměny má šéf automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk. Podle něj se nejznámější virtuální mince bitcoiny hodí pro platby daleko více než běžné peníze. Musk se tak vyjádřil v rozhovoru pro Ark Invest.

Foto: Charles Sykes, ČTK/AP

Šéf Tesly a SpaceX Elon Musk

Článek

„Bitcoin má skvělou strukturu. Papírové peníze jsou na odchodu, kryptoměny jsou pro peněžní transfery daleko vhodnější,“ konstatoval Musk.

Jedním dechem ale vyloučil, že by se jeho společnosti nějak zapojily do rozvoje či využívání kryptoměn. A není se čemu divit, neboť kryptoměny v poslední době rozhodně veselé období nezažívají.

Ještě před rokem se totiž jedna virtuální mince obchodovala za více než 400 000 Kč, aktuálně je to pouze okolo 88 000 Kč. Pokud by tedy Musk prodával své elektromobily za kryproměny, pravděpodobně by velmi brzy musel továrnu zavřít, jak vtipně glosoval server Market Watch.

Je však nutné podotknout, že velký nárůst hodnoty bitcoinů způsobili především amatérští investoři, kteří na virtuálních mincích chtěli rychle zbohatnout. Když jejich zájem opadl, začala hodnota rychle klesat.

Opačný postoj než Musk má k bitcoinům investor Warren Buffett. „Bitcoiny nemají vůbec žádnou vnitřní hodnotu. V zásadě jde o pouhý blud, který vesměs přitahuje pouze šarlatány,“ prohlásil známý investor v rozhovoru pro televizní stanici CNBC.

Foto: Nati Harnik, ČTK/AP

Investor Warren Buffett

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl. Předloni byl sice za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech i to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám