Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženevský autosalon 2019 živě: Facelift Mitsubishi ASX vypadá jako nové auto

David Bureš
Diskuze (39)
Mitsubishi na ženevském autosalonu představuje další facelift populárního ASX. Ale nepoznali byste to, tedy dokud si nesednete dovnitř.

Mitsubishi ASX je hitem této japonské značky. Od zahájení prodeje v roce 2009 má na svém kontě přes 1,32 milionu prodaných exemplářů a dnes je z globálního hlediska třetí nejprodávanější model této automobilky. Po takřka deseti letech na trhu by si ASX zasloužilo už novou generaci, místo ní je tu ale další facelift. A nutno podotknout, že se povedl!

Při pohledu zvenčí byste totiž ani nepoznali, že je to další modernizace tak starého auta, natolik se vnější design změnil. Příď vsadila na drsnější tvář, úzké světlomety s navazujícími chromovanými lištami ve tvaru písmena C a robustní maskou navazují na aktuální trend značky, podobný motiv tzv. dynamického štítu najdeme na modernizovaném pick-upu L200, aktuálním Outlanderu i konceptu Engelberg Tourer, též prezentovaném v Ženevě.

Na zádi už sice základ dosavadního ASX najdeme, i zde však designéři použili množství nových prvků, změnila se koncová světla i masivnější nárazník, že auto najednou vypadá svěže a skutečně jako nová generace.

Video se připravuje ...

To při usazení se dovnitř už poznáte, že to je stále to stávající ASX, které je na trhu už od roku 2009. Ano, objevila se tu nová obrazovka multimediálního systému, zvětšená na osm palců, přesto ve srovnání s novějšími SUV ASX působí poněkud zastarale. Přece jen analogové budíky nebo mechanická ruční brzda jsou dnes stále méně častým řešením, některým zákazníkům to ale bude vyhovovat a právě na ty Mitsubishi cílí.

Tyhle detaily nám vlastně ani nevadí, to spíše některé lacinějši působící prvky, jako třeba otočné ovladače klimatizace s plastovým okružím. Manuální převodovka k benzinovému 2.0 MIVEC je pak jen pětistupňová, což je u kompaktního SUV dnes už málo. Automat (CVT) se ale chlubí poctivými, rozměrnými řadicími pádly pod volantem.

V ASX se obecně sedí vysoko, což vzadu kvitujeme, lavice usazená 38 centimetrů nad podlahou dobře podepírá stehna. Dozadu se ale hůře nastupuje, dveře se neotevírají do tak velkého úhlu, což omezuje nástupní otvor. Místa je tu ale dostatek, se 184 centimetry výšky mám dostatečnou rezervu jak před koleny, tak nad hlavou.

David Bureš
Diskuze (39)

Doporučujeme

7. 3. 2019 19:58
Docela fešák
Za mě celkem pěkný facelift :yes:
7. 3. 2019 15:54
Re: Mitsubishi
OK beru. Tady jsou podobné zkušenosti popsané z jakéhosi auto webu [odkaz] . Lancer není moje první Mitsubishi ;-)
7. 3. 2019 13:14
no neviem
prvý pocit spredu bol vitara, potom som kukol zozadu a tam svetlá, ktoré vitara fejsliftom vylepšila (tá oranžovo červeno biela farebná divočina). Interiér zastaralý a k tomu pocit, že auto len prezliekli. Celok nevyzerá zle, ale či to bude stačiť nie som istý.
7. 3. 2019 11:16
Re: Mitsubishi
To ani nie je o prioritach, mas maly najazd a tolko zvladne aj pri tom veku takmer kazde jedno auto s minimalnymi nakladmi. Takze toto neberiem ako argument, resp ako hlavnu vyhodu ist do Mitsubishi.
7. 3. 2019 10:52
předek vs. zadní část
Na předku se odvázali ... ale ta zadní část zůstala poměrně konzervativní ... to mi asi vadí nejvíc.