Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Věda

Ve Zlíně se zkouší nově vyvinutý preparát na likvidaci jmelí

Jmelí (ilustrační). foto:  Michal Sváček, MAFRA

ZLÍN - V Sadu Svobody v okolí zlínského zámku se zkouší nově vyvinutý preparát na likvidaci jmelí. Jde o výzkumné experimentální ošetření stromů napadených jmelím, na výzkumu spolupracuje zlínský odbor městské zeleně s vědci z Mendelovy univerzity v Brně, sdělil v tiskové zprávě zástupce zlínské radnice Lukáš Fabián.
  5:01

„Tento výzkum boje proti jmelí probíhá již několik let. Aplikační látku zajistil Jiří Rozsypálek z Mendelovy univerzity v Brně, který na výzkumu pracuje. Následně po aplikaci bude pravidelně probíhat ze strany Mendelovy univerzity kontrola reakce jmelí na postřik a vyhodnocování účinnosti,“ uvedla arboristka odboru městské zeleně Petra Halašková.

Jmelí nosí štěstí a poslední kulička na jmelí by se měla ponechat do dalších...

Ošetřeny budou asi tři desítky stromů. Keříky jmelí by se měly rozpadnout a hostitelský strom by neměl být poškozen. „Jmelí je cizopasník, který je napojen na cévní systém stromů, čerpá z nich vodu a v ní rozpuštěné látky. Dosud není jednoznačně znám účinný způsob likvidace jmelí,“ uvedl Fabián.

Jmelí je přemnožené i v jiných městech ve Zlínském kraji. Některá z nich proti němu zkoušela bojovat pomocí speciálního postřiku, díky kterému mělo jmelí odumřít a odpadnout. Například ve Vsetíně se však tento způsob neosvědčil a radnice jej nebude dál používat. Města se tak jmelí zbavují zejména ořezy.

Autor: