Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Klid před bouří elektromobilů. Porsche v Ženevě ukazuje sporťáky pro řidiče

Ekonomika

  7:00
Ženeva - Automobilka Porsche se stejně jako další značky koncernu VW chystá na elektrickou budoucnost. Ale ještě než ta začne, představuje v Ženevě auta, která potěší především její skalní fanoušky. Kabriolet nové generace 911 a modely 718T jsou totiž především řidičské vozy.

Porsche na autosalonu v Ženevě foto: Luděk Vokáč, Lidovky.cz

Elektromobily jsou nedílnou součástí budoucnosti Porsche. Firma začne v letošním roce uvádět plně elektrický model Taycan, na který už má podle slov svého šéfa, Olivera Blumeho, přes 20 000 předběžných objednávek. „Taycan bude skutečné Porsche se vším všudy,“ slibuje šéf vývoje značky, Michael Steiner.

Porsche na autosalonu v Ženevě
Porsche na autosalonu v Ženevě

I současné provedení Porsche 911 už je prý na elektrickou budoucnost připraveno. Zatím alespoň po technické stránce, prý nic nebrání zástavbě hybridní techniky. „Plně elektrická 911 by při současném stavu technologií baterií nedávala smysl,“ říká Steiner s tím, že ani nástup hybridu zatím nemůže nijak konkretizovat.

V Ženevě se tak zatím představují Porsche „ze staré školy“. Nová generace legendy 911 se tu ukázala v provedení Cabriolet, které je již tradiční součástí nabídky této modelové řady. 911 se skládací střechou tvoří (společně s typem Targa) až třetinu prodejů modelu. Nová generace pokračuje v postupné evoluci tradičního designu a působí velmi elegantním dojmem. Snad jen záď je se staženou střechou možná trochu moc mohutná. I tak ale poskytne 911 Cabriolet vynikající jízdní zážitky s nebem nad hlavou.

Pro ještě sportovněji zaměřené řidiče pak Porsche přichystalo modely 718T v provedeních Cayman a Boxster. Jejich parametry jsou známé už od prosince, ale Ženeva byla první příležitostí k osobní setkání s nimi. Malé sportovní typy přišly o řadu zbytečností v interiéru, pryč je třeba displej infotainmentu, nejsou tu klasické kliky a kilogramy se šetřily i v dalších detailech. Modely 718T si přitom ponechávají základní dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec Boxer s výkonem 300 koní.

Modely 718T tak představují to pravé lákadlo pro řidiče, kteří chtějí své auto co nejlépe ovládat. Jak už to tak u značky bývá, modely s odlehčenou výbavou jsou dražší, než běžná provedení. Zatímco běžný Cayman či Boxster začínají s cenou zhruba někde kolem 1,5 milionu, 718T vyjde na 1,7 milionu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!