Hlavní obsah

Odmala neslyší, přesto se ve Špindlu postaví elitě! Splnila jsem si sen, raduje se česká lyžařka

neu (Špindlerův Mýn)Sport.cz

Osud jí nepřál. Nikdy neslyšela šum mořských vln, zpěv ptáků, ani svůj vlastní hlas. Tereza Kmochová je však obrovská bojovnice, s nepříjemným hendikepem se obdivuhodně pere. Suverénně nejlepší neslyšící lyžařka světa, která dokáže z úst odezírat i anglicky a v tomto jazyce i zdařile komunikovat, dnes ve Špindlerově Mlýně pojede obří slalom Světového poháru po boku Mikaely Shiffrinové a dalších hvězd.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alpská lyžařka Tereza Kmochová ve Špindlerově Mlýně.

Článek

„Je to splnění mého snu," raduje se Kmochová. „Terka je velká osobnost. Máme unikátní sportovkyni, která je hluchá a dokáže s tímto handicapem závodit se zdravými lidmi. Je jediná na světě, která to umí," žasne reprezentační šéftrenérka Eva Kurfürstová.

Loňská olympiáda v Pchjongčchangu Kmochové těsně utekla, měsíc po Hrách si díky dobrým výsledkům připsala premiérový start ve Světového poháru. Ve švýcarské Krans-Montaně loni v březnu skončila v kombinaci těsně za bodovanou třicítkou. Po roce dostává druhou možnost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká lyžařka Tereza Kmochová.

Vzorem byla i Záhrobská

„Když se jel ve Špindlu poprvé Světový pohár, začínala jsem mezi juniorkami. Startovaly tu moje velké vzory - Anja Pärsonová a Šárka Záhrobská, chtěla jsem je napodobit. Bohužel do absolutní světové špičky jsem to nedotáhla," lituje Kmochová.

Na deaflympiádě před čtyřmi lety natrhla všem soupeřkám triko. Ve všech pěti disciplínách! Triumfovala ve sjezdu, super-G, obřím slalomu, slalomu i v kombinaci. V roce 2015 byla vyhlášena nejlepší neslyšící sportovkyní světa. Mezi světovou elitu jí ale hendikep nepustí. Neslyší zvuk sněhu, který soupeřkám výrazně pomáhá.

„S hendikepem jsem se narodila, je pro mě něčím úplně přirozeným. Neměla jsem nikdy možnost vnímat zvuk sněhu, takže nad tím nepřemýšlím. Je pravda, že ostatní závodnice by bez toho nemohly lyžovat. Vědí, kdy mají zabrat, jak mají jet. Já prostě jedu, jak můžu," podotýká s úsměvem Kmochová, účastnice MS 2011 a šampionátu ve Svatém Mořici před dvěma roky.

Foto: David Taneček, ČTK

Česká lyžařka Tereza Kmochová na černé sjezdovce ve Špindlerově Mlýně.

Komunikaci zajišťuje maminka

Při komunikaci během tréninků nemůže využívat vysílačku, proto jí je po boku maminka Katka Prokšová. Ta vytváří spojení mezi dcerou a světem. „Máma je pro Terezu alfa a omega. Na druhou stranu, Tereza umí velice dobře odezírat ze rtů. Když po ní něco chcete, musíte se postavit tak, aby na vás viděla, ona pak dokáže odezírat ze rtů excelentně i v angličtině. Je úžasné, že anglicky velice dobře i mluví," říká Kurfürstová.

Mezi fanoušky v cílovém prostoru ve Svatém Petru bude mít Kmochová své nejbližší a spoustu kamarádů. Den před závodem nervózní nebyla, tréma se prý dostaví až těsně před startem.

„Nechci udělat ostudu sobě i mým blízkým. Pokusím se podat nejlepší výkon, přiblížit se co nejvíc třicítce. Předvést jízdu, na kterou budu hrdá," přeje si 28letá lyžařka. Vzhledem k vysokým teplotám, které poslední dny panovaly i ve Špindlerově Mlýně, bude trať měkká, záludná.

Snad bude Krakonoš hodný

„Organizátoři na sjezdovce hodně pracují, snaží se udělat maximum, aby byla v co nejlepším stravu. Počasí se nedá ovlivnit. Doufám, že Krakonoš bude hodný," culí se Kmochová, která studovala molekulární biologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Nyní se chystá na státnice z imunologie.

„Táta je genetický inženýr, jdu v jeho stopách. Ale čemu se budu v budoucnu věnovat, nevím. Studium je hrozně náročné, kombinovat s lyžemi prakticky nejde. Uvidím, jak to všechno nakonec dopadne. Teďka v zimě lyžuji a v létě se učím," uzavírá Kmochová.

Reklama

Související témata: